Българите са най-недоволни от работните си места

Българите са най-недоволни от работните си места сред жителите на ЕС. В България само 27,6% от хората да доволни от работата си, а точно пред нас е Румъния с 28,3%, пише в публикация на Евростат. Същевременно над половината от населението на Прибалтийските страни, Ирландия, Австрия, Италия и Словения е силно удовлетворено от работните си места.

Резултат с изображение за евростат

Хората в ЕС получават средно по 22,8 евро за един час работа, посочват от Евростат. Най-високи са възнагражденията в Брюксел – 44,2 евро на час, а най-ниски – в българския Северен централен район – 3,7 евро на час, което е 12 пъти по-малко, информира в.Труд.

Освен белгийската столица, има още шест региона в ЕС, в които дават над 40 евро за час работа. Сред тях са Люксембург (43,9 евро); региона на датската столица Копенхаген (42,2 евро); както и още два белгийски региона край Брюксел (по 41,7 евро). Любопитно е, че в Норвегия и Швейцария заплатите за час работа са по-високи от всички региони на ЕС – съответно 44,9 евро и 50,5 евро.

Средно за страните от ЕС за един час работа хората създават по 35,2 евро добавена стойност, сочат данните на Евростат. В Люксембург създават по 76,3 евро, а в българския Южен централен регион – само 5,4 евро. Пет от шестте региона в ЕС с най-ниска производителност на труда са в България, а шестият е в Румъния.

Разполагаемият годишен доход на човек в ЕС е средно 15 600 евро. Най-висок е доходът на човек във вътрешен Лондон-Запад – 55 200 евро, а най-нисък – 2 900 евро, е доходът на жителите на Северозападния регион в България.

 

 

 

financebg.com

b

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *