Българите са най-нещастните европейци

България отново е на последното място сред 27-те членки на ЕС по удовлетвореност от живота и щастие на гражданите си, пише в. „Сега“.
Това показват предварителните данни от изследването за качеството на живота на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е структура към ЕС. В изследването тази година са участвали близо 44 хил. души от държавите членки и още 7 страни, сред които Турция, Македония и др.
Процентът на гражданите, които заявяват, че са оптимисти за живота си и твърдят, че са щастливи, е спаднал с 20% в някои страни за последните 5 г., твърдят авторите на изследването.
Според данните икономическата ситуация в една страна силно рефлектира върху усещането на хората дали са щастливи и оптимизма им за бъдещето. Има обаче и интересни изключения. Така България, която в представите на управляващите е оазис на финансовата стабилност, е на 27-о място по удовлетвореност на гражданите от живота.
Пред нас са унгарците, гърците, Латвия и Португалия. И през 2012 г. най-удовлетворени и оптимисти са датчаните, финландците и шведите.
Изследването показва, че за все повече хора става трудно да покриват месечните си разходи за най-необходимото – 7% твърдят, че срещат големи трудности да покриват разходите за стоки от първа необходимост. Разликите между страните от ЕС обаче са драстични – в Гърция този процент стига 22, докато във Финландия е едва 1%.
Попитани към кого биха се обърнали за заем при спешна нужда, 70% от европейците посочват роднина или близък от семейството. Всеки десети обаче казва, че няма към кого да се обърне.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *