Българите са слабо запознати с възможностите на банковите карти

Това показват резултатите от изследване на института за маркетингови изследвания GfK Bulgaria. Оказва се, че половината от анкетираните изобщо нямат банкова карта, а всеки трети има карта, в която работодателят му превежда месечното възнаграждение.
 
Половината от собствениците на банкови карти посочват, че ползват само тези, определени им от работодателя. От една страна, това може да се дължи на недостатъчната информираност на потребителите за възможността да изберат сами банката, в която да получават заплатата си, но от друга – на нежеланието да се ангажират самостоятелно с този избор, съобщава Profit.bg.
87% от българите използват своята карта за теглене на заплатата си. Това се допълва и от отговора на 22.5% от анкетираните, които заявяват, че използват дебитната си карта за теглене на пари на каса в банка. Ясно се вижда, че става дума за солидна част от банковото население, което не използва пълноценно този продукт.
На въпрос „Колко често използвате вашата дебитна карта“, 40.9% от анкетираните са заявили, че я ползват 2-3 пъти в месеца, а 31.0% теглят от банкомат само веднъж.Обяснението може да се крие в специфичната нагласа към „пластмасовите пари“ или в недостатъчната запознатост по отношение на тяхната функционалност. Във всеки случай, ниската честота на употреба говори много за отношението, което банковият потребител в България има към дебитната и кредитната си карта. Едва 18% ползват дебитната си карта веднъж седмично или по-често.
Ако се опитаме да добием по-добра представа за това как изглеждат потребителите на банкова карта, то те са предимно със средно и по-високо образование, с доход над средния и от голям град, отчитат от GfK Bulgaria.
6.6% от ползващите интернет плащат комуналните си услуги през дебитната си карта срещу 2.7% от тези, които нямат достъп до мрежата. Разликата е още по-значима, когато става дума за потребители, които ползват интернет и плащат своите сметки в магазина през банкова карта: 15.8% срещу 5.6%, които не ползват интернет.
20.8% от имащите висше образование плащат с карта, когато пазаруват в кварталния хипермаркет, а делът на тези с по-ниско образование, които го правят, варира между 7 и 9 на сто.
Едва 8.8% от анкетираните потребители притежават кредитна карта, а 38.9% от тях я използват за теглене на пари в брой, което не е предимство при кредитната карта, тъй като таксата за теглене е сравнително висока.Възможността за пазаруване през интернет или резервацията на пътувания и почивки се използва като атрибут на кредитната карта от едва 2-4% от притежаващите кредитни карти, показва още изследването.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *