България емитира облигации на стойност 1 493 млн. евро

България емитира бенчмаркови еврооблигации на обща стойност 1 493 милиона евро с падеж 3 септември 2024 г., Съобщи ДНЕС финансовото министерство .

Водещи мениджъри на емисията са Citi, HSBC и JP Morgan, а кредитният рейтинг на страната е Baa2 (Moody е) / BBB-(S & P) / BBB-(Fitch).

Купонът е 2.95% годишно с начало 3 септември 2015 г. Спредът спрямо средната цена на лихвените суапове е 160 базисни пункта. Емисионната цена е 99,085%, доходността -. 3.055%
Новата 10-годишна еврооблигация на България бе записана за по-малко от 30 минути след обявяване на процедурата по приемане на поръчки. Общата стойност на заявките възлезе на 3,7 млрд. евро от 250 инвеститори.

„Силният интерес на вложители и участие в емисията доказват уникалните кредитни предимства на България, както е видно от нейното стабилно макроикономическо представяне и забележителна последователност от гледна точка на фискална дисциплина и финансова стабилност“, коментират от Министерството на финансите.

След широко представяне на емисията в цяла Европа мениджърите на емисията решиха да използват положителното настроение на пазара, за да ускорят стартирането на новата емисия облигации на България чрез обявяване на 10-годишен матуритет. След набиране на силен заявен интерес вчера, 26 юни, в размер на повече от 1,3 млрд. евро, процедурата по приемане на поръчки формално стартира в 08:00 ч. по Гринуич при първоначална цена от 170 б.п. над интерполираната цена на 10-годишни лихвени суапове. Общата стойност на заявените поръчки нарасна бързо до над 4,0 млрд. евро в резултат на изключително силния инвеститорски интерес, което позволи на България да намали ориентировъчната доходност с 10 б.п. до средна цена на лихвените суапове 160 и да стартира емисията на това ниво. В резултат на тези усилия България успя да осъществи сделката за 1 493 млн. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои еврооблигации. Привлечената инвеститорска база Е Много добре диверсифицирана както ПО Географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство 37%, Германия и Австрия 18%, България 15%, ЦИЕ 5%, САЩ офшор 4%, Бенелюкс 4%,Франция 4%, Азия 3%, Швейцария 2%, останалата част на Европа и други 8%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 61%, банки и частни банки 17%, застрахователни и пенсионни фондове 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове от 7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *