България е втора по кибер-уязвимост в Европа

Кибератаките стават все по-интензивни в последните години. Експертен доклад на компанията Specops Software разкрива нивото на киберсигурност на европейските държави.

Интензитетът на кибератаките в Европа нараства в последните години
(илюстрация: CC0 Public Domain)

Specops Software изчислява коя държава е най-вероятно да се сблъска с киберпрестъпления, като анализира процента на атаките, свързани с облачни доставчици, срещу акаунти в Azure и месечния процент компютри, които се сблъскват с майнинг на криптовалута, злонамерен софтуер и рансъмуер.България е втора по кибер-уязвимост в Европа.

Резултат с изображение за „киберсигурност“

Резултатите показват, че Холандия е най-уязвимата европейска държава, с най-висок процент (17,64%) на киберпрестъпления. Това се дължи на големия брой атаки срещу Azure акаунти, свързани с облачни доставчици в страната, информира technews.bg.

На второ място в незавидната класация е България – у нас са регистрирани 17,55% входящи атаки. Следват Беларус (10,83%), Украйна (10,35%) и Босна и Херцеговина (7,06%).

Нидерландия и България са най-рискови по отношение на киберсигурността в Европа
(източник: Specops Software / Microsoft Security Intelligence Report)

Ирландия е най-слабо уязвимата страна в Европа. В тази държава честотата на киберпрестъпления е най-ниска във всяка категория, с изключение на атаките, свързани с облачни доставчици, регистрирани от Azure Security Centre.

Резултат с изображение за „киберсигурност“

Докладът на Specops Software се базира на данни за периода от януари 2018 г. до октомври 2019 г. за всяка европейска страна, като използва информация от Security Intelligence Report на Microsoft.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *