България е готова да купи 1 млрд.куб. м. газ от Азербайджан

България е готова да купи един милиард куб. м. природен газ от Азербайджан, съобщи президентът Георги Първанов по време на посещението си в Баку.
„Заявявам, че България е готова да купи около един милиард куб. м. природен газ“, заяви Първанов. До момента България не е купувала природен газ от Азербайджан, а си е доставяла от Русия.
Президентът Георги Първанов посочи още, че е обсъждал с азербайджанския държавен глава Илхам Алиев участието на Азербайджан в проекта за газопровод „Набуко“ и е подчертал, че България е готова да работи по газови и петролни проекти в страната. „Азербайджан и България играят много важна роля в развитието на енергийната сигурност“, каза Алиев след разговорите.
Проектът за газопровод „Набуко“, който е предназначен да намали енергийната зависимост на ЕС от руския газ, трябва да осигури от 2013г. пренос на газ от Каспийско море към Европа, заобикаляйки Русия.
Двамата президенти са се договорили и за провеждането на конференция в столицата на Азербайджан Баку, посветена на енергийното сътрудничество между страните от Каспийския и Черноморския регион. Георги Първанов е на двудневно работно посещение в бившата съветска република.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *