България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа

България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа. Родни предприемачи търгуват с над 100 различни вида билки, като основно изнасят продукцията зад граница.България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа.

Резултат с изображение за билки в българия

Това обясни за „Труд“ зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Страната ни изнася над 10 хил. тона билки, като в това число се включват и култивираните. Количеството би могло да бъде в пъти по-голямо, но липсват достатъчно берачи, които да събират ценните растения, обясни Тонев.

Най-много от диворастящите билки се изнасят за Германия. Те не само са голям пазар, но и търговска нация. Предлагат родните растения като краен продукт на чай или ги влагат в хранително-вкусовата и козметичната промишленост, фармацията. Основната част обаче се преработва, пакетира, превръща в краен продукт и се реекспортира за далечни пазари като САЩ и Япония, обясни Тонев.

Сред най-търсените билки зад граница е липовия цвят, заради силния си аромат. Качеството и търсенето определят и по-високата цена на тази билка. Тя се изкупува най-скъпо у нас. През последните месеци част от прекупвачите плащат до рекордните към момента 5 лева за килограм.

Българският липов цвят е розовото масло на билките. Заради по-високата му цена част от крайните търговци смесват родния ароматен сорт липа с китайски цвят. Азиатският на външен вид е досущ като родния, но липсва силния мирис, обясни Тонев.

Сред другите пазари, за които изнасяме билки, са Франция, Испания, Полша, Египет, Бразилия, Аржентина и Япония, информира в.Труд.

Според експерта това, че липовият цвят се събира с метли като прах под дърветата не намалява качеството на крайния продукт. Причината е, че пътят на билките от брането до крайния продукт е дълъг. Берачът ги предава в събирателните пунктове, в които билките се сортират и се почистват през специални машини. Така понякога 50 процента от суровия материал се превръща в отпадък, обясни Тонев. Освен това на билките в събирателните пунктове се правят проверки от представители на РИОКОЗ и се анализират партидите за наличие на плесени, тежки метали, токсини.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *