България е на дъното по иновации в ЕС, но е сред най-бързо растящите

България е на дъното по иновации сред страните – членки на Европейския съюз. Това показва ежегодният анализ на ЕС в тази сфера. Тя е на предпоследно място пред Румъния и след Латвия, като нивото на иновации е с над 50% под средното за ЕС.

Лидер и тази година е Швеция, следвана от Дания, Финландия и Германия. Анализът на ЕС отбелязва, че нивото на иновации се повишава в 15 държави и се понижава в други 13.

За последните осем години най-бърз ръст на иновациите показват Латвия, България и Малта. Румъния отбелязва спад през последната година.

България записва средно 3.1% годишен ръст на иновациите. Най-добро е било представянето в периода 2007 г. – 2011 г. През 2012 г. и 2013 г. е записан драстичен спад. През миналата година е отбелязан значителен ръст, който доближава резултатите до пика от 2011 г.

Страната обаче е единствената, която не подобрява резултатите си в изграждането на системи за иновации, които са отворени за партньори от чужбина, имат изградена международна мрежа от контакти и показват високи резултати на проучванията си.

За сметка на това ЕС отличава България като една от страните, които все по-добре защитават идеите си чрез патенти, запазени марки. Икономическите ефекти от иновациите обаче са най-слаби в Литва и България.

„Силните страни на България са човешките ресурси и интелектуалните активи. Страната има висок дял на високо образовани хора“, отбелязва докладът. Като слаби страни са посочени много малките венчър инвестиции и ниското ниво на предприемачество. Разработката на дизайни и нивото на младежи с висока степен на образование са единствените критерии, по които страната е над средното за ЕС.

Все пак България постига растеж по 17 индикатора. Най-сериозен е спадът при венчър инвестициите – 28% и при дяла на продажби от нови иновации 12%.

ЕС отбелязва, че е променена методологията на индекса на иновации, като България е сред страните, които са засегнати най-негативно от това. Една от по-големите промени е увеличеното влияние на броя служители в бързорастящите фирми в иновативните сектори, като към това е добавен и финансовият сектор.

Изводите от доклада са, че през последната година нивото на иновации в целия ЕС отбелязва застой. Като една от основните причини се посочва отложено влияние на икономическата криза, което започва да става видимо в няколко страни членки.

Най-иновативните държави имат балансирани системи за иновации и са силни във всички сфери – от проучванията, през бизнес иновации до реални икономически ефекти. Големият проблем за ЕС е, че нивото на иновации не се подобрява спрямо миналата година въпреки ръстовете в общо 15 държави, сред които и България.

Когато се смятат и страните извън ЕС, то тогава Швейцария е най-иновативната страна в Европа, като нейните резултати са над всички страни членки. Страната е и първа в Европа по шест критерия, въпреки че темповете й на ръст са по-малки от тези на ЕС. Норвегия и Сърбия също имат много добри резултати с ръст на иновациите по над 6%.

Като цяло ЕС изостава значително в международен план. Южна Корея води с 24% на ЕС в иновациите, САЩ с 22%, а Япония с 14%. ЕС води на Южна Америка, Австралия и голяма част от Азия, включително Китай. Китай обаче скъсява преднината и има по-голям ръст от ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *