България е на опашката по усвояване на еврофондове

Това сочи справка за страните членки, предоставена от Европейската комисия на бюджетната комисия на Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата от левицата Ивайло Калфин.
Страната ни заема предпоследното 26-о място по усвояемост за Европейския социален фонд и е 25-а при Европейския фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд. Справката за изпълнението на графиците по политиката за сближаване към 1 януари 2012 г. показва влошаване на позициите спрямо предходната година.
От Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, България е получила 19,99% от полагаемите й се за периода 2007-2013 г. 1,19 млрд. евро. Средното изпълнение в ЕС за същия период е 56 на сто. А разликата между първенеца Латвия (63,58%) и последната – Румъния (18,68%), повече от три пъти (324%).
Справката за усвояването на средствата от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие подрежда България на 25-о място с усвоени 24,31%, докато средното изпълнение в ЕС е 25,9%. Зад нас са само Италия (19,25) и Румъния (16%), а най-добре работещата Литва вече е получила 48,1% от парите си. По двата фонда, чийто размер е 5,49 млрд. евро, се финансират проекти в помощ на дребния и среден бизнес, за изграждане на инфраструктура, за създаване на работни места, за транспорт и околната среда.
Представянето за 2011 г. представлява влошаване на позициите спрямо предходната година, тъй като независимо от ускоряването на програмите, то става по-бавно, отколкото в останалите страни.
Ивайло Калфин припомни, че разликата с отчетените от правителство значително по-добри резултати идва от факта, че Европейската комисия признава за усвоени само фактически получените средства, т.е. тези, които са декларирани от правителството, били са проверени от нея и възстановени на България, докато София обявява като такива договорените суми, авансовите плащания, които са под условие, както и парите разплатени за сметка на националния бюджет.
Европейският комисар за бюджета Януш Левандовски, който коментира пред депутатите от бюджетната комисия бюджета на ЕС за 2014-2020 г., заяви, че България и Прибалтийските държави, за които европейските средства представляват голяма част от брутния им национален доход, трябва да полагат целенасочени усилия за доброто им усвояване.
България обяви, че ще иска увеличаване на еврофондовете за 2014-2020 г. до 13,5 млрд. евро по всички програми срещу 11,9 млрд. за 2007-2013 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *