България е на 12-то място по създадени работни места от чуждестранни инвестиции

България е на 12-о място по създадени работни места от преки чуждестранни инвестиции, показва проучване на Ernst and Young сред 43 европейски страни за миналата година. Анализаторите отбелязват, че най-привлекателни за чуждите инвеститори са Великобритания, Германия и Франция.

305 млрд. долара са привлечените средства от преки чуждестранни инвестиции в Европа, което е увеличение с 36 на сто спрямо година по-рано, отчитат анализаторите. В проучването са включени 43 европейски страни, включително Русия и Турция, които общо са привлекли над 4300 проекта и в които са създадени над 185 000 работни места.Въпреки че западноевропейските страни са по-привлекателни за чуждите инвеститори, най-много работни места се отварят в източните страни. У нас благодарение на преките чуждестранни инвестиции са създадени над 5000 работни места, като ръстът спрямо година по-рано е едва 3 на сто.

Макар и Македония да остава зад нас в класацията, при нея увеличението на създадените работни места е над 200 %.Като цяло инвеститорите подчертават, че за да запази привлекателността си, Европа трябва да продължи да работи по премахване на бюрокрацията. Възможно е да настъпят негативи при евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Западна Европа е водещата дестинация за инвеститорите, следвана от Северна Америка и Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *