България е осма в ЕС по защитени географски понятия

България заема осмо място сред 28-те страни-членки на ЕС по брой защитени географски наименования – вино, храни и розово масло. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с производители на защитени продукти на европейския пазар.

От 2011 г. досега страната е защитила 74 храни със защитени географски наименования, като 7 от тях са храни, регистрирани със защитено географско указание. Първи в списъка е „Горнооряховски суджук“, следван от „Розово масло“. В списъка на регистрираните храни с традиционен и специфичен характер е и филе „Елена“, „Панагюрска луканка, а най-новият е кайсерованият врат „Тракия“.

В процедура за признаване са още две храни – „Говеждата пастърма“ и „Троянската луканка“.

„Докато в началото, когато българските производители са започвали процедурите, са минавали три години до вписването им в регистъра на ЕС, сега вече за последните вписвания е минала една година“, похвали се министърът.

Според нея голямата бройка се дължи на винопроизводителите, защитили географски наименования от над 54 региона. „По мое виждане, те са секторът, който по административен капацитет е успял най-добре да се възползва до момента от това, че има вписани толкова много вина в регистъра. Това е позволило те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, коментира Танева.

Тя посочи, че пред нас са страни с много по-големи традиции в тази посока, като Италия и Франция. В България имало все още много голям потенциал, „вероятно не, за да достигнем първенците, но имаме достатъчно много храни, които са традиционни и могат да се впишат в този регистър“, добави тя.

Всички производители бяха категорични, че е необходимо българската държава да рекламира повече продукцията ни пред света.

Съветът им към потребителите е: Каквото и да изберете за хапване или пийване, не забравяйте да проверите етикета за произход, срока за годност, а при нередности подайте сигнал на горещата линия на Българската агенция по безопасност на храните 0700 122 99.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *