България е първа в света по производство на лавандулово масло

България е първа в света по производство на лавандулово масло за поредна година с рекорден добив от над 300 тона. Най-добра реколта има в района на Добрич и Розовата долина, съобщава БНТ.

Според производителите на лавандулово масло големият ръст на добивите се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на етерично маслената култура и увеличаването на насажданията в различни краища на страната ни заради повишеното търсене на външния пазар.

От Асоциацията на етерично-маслени култури отчитат, че много земеделските стопани са започнали да отглеждат лавандула заради ниската изкупната цена на пшеницата.

Според председателят на Асоциацията Зара Клисурова подобна промяна се наблюдава в Петрич, Благоевград, Хасково, Монтана – райони, които не са били характерни за тази култура. Заради ниската изкупна цена на зърното обаче част от производителите са започнали да търсят друг начин за увеличаване на доходите.

Бъдещото разширяване на лавандуловите насаждания ще зависи и от това каква ще бъде изкупната цена тази година. В момента на чуждия пазар тя варира от 70 до 90 евро за килограм лавандулово масло, информира в.Монитор. „Това е доста голяма разлика, но се надявам, че след края на кампанията цената ще се фиксира и ще си остане постоянна като моите прогнози са за 75 – 80 евро“, коментира Стефан Кожин, собственик на фирма за производство на етерични масла.

Освен от Китай, засилен интерес към българското лавандулово масло има от Германия, Испания и Турция, защото продуктът съдържа естествена съставка, която определя неговия аромат, обясниха още от Асоциацията. „Последната година търговците дори не търсят съответните протоколи и сертификати за качество, а съответно на база проба аромат изкупуваха лавандуловото масло“, добавя Зара Клисурова.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *