България е с най-слаб ръст на заетостта през първото тримесечие

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-слаб ръст на заетостта през първото тримесечие на годината, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Увеличението на заетостта у нас достига 0,3% за периода януари-март спрямо октомври-декември 2016 г. На годишна база ръстът е 1,2%.

Средното за ЕС увеличение е съответно 0,4% и 1,4%.

За тримесечието по-нисък ръст на заетостта е отчетен само във Франция – 0,2%, Белгия – също 0,2%, и Финландия – 0,1%.

На годишна база по-слаб растеж на заетостта през първото тримесечие е регистриран отново във Франция – 1%, Италия – 0,7%, и Финландия – 0,4%.

Лидер по ръст на заетостта в ЕС е Естония – 2,8% за тримесечието и 2,2% на годишна база. Следват Малта, Швеция, Ирландия, Португалия и Ирландия.

Същевременно Латвия е държавата с най-силен спад на заетостта през първото тримесечие спрямо последното на миналата година – 1,9%, информира investor.bg. На годишна база е отчетено намаление от 2,8%.

В Румъния тримесечният спад достига 1,2%, а годишният – 0,4%.

Намаление на заетостта е регистрирано още в Хърватия и Литва.

Според оценките на Евростат през първото тримесечие общият брой на заетите в ЕС достига 234,2 млн. души, от които почти 155 млн. души са граждани на държавите от еврозоната. Броят на заетите е рекордно висок и в ЕС, и в еврозоната.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *