България е четвърта в ЕС по нетен трансфер от български емигранти

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-голям нетен трансфер от български емигранти за 2016 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Българските емигранти са изпратили на роднини в страната 869 млн. евро през миналата година. От тях 552 млн. евро са изпратени от страните от ЕС, а останалите 317 млн. евро – от държави извън блока.

Същевременно от България към други страни са изпратени 9 млн. евро. От тях 3 млн. евро са в рамките на ЕС, а останалите 6 млн. евро – за трети страни, показват данните.

Така нетно страната ни е получила 860 млн. евро през миналата година, което ни нарежда на четвърто място в ЕС.

Лидер е Полша с нетни трансфери в размер на 2,822 млрд. евро. Следва Португалия с 2,809 млрд. евро, а трета е Румъния с 2,236 млрд. евро.

Непосредствено след нас е Литва с 666 млн. евро.

Най-големият нетен донор на средства в рамките на ЕС е Франция с 9,42 млрд. евро. По-голямата част от тях – 7,512 млрд. евро, са изпратени от имигранти във Франция към родните им страни извън ЕС, информира investor.bg.

Великобритания е вторият най-голям нетен донор в ЕС с 4,632 млрд. евро, но няма данни каква част от сумата се изпраща в рамките на ЕС и каква – за трети страни.

Словакия, Люксембург, Унгария, Полша и Ирландия са страните с най-голям дял на трансакциите в рамките на ЕС.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *