България изгуби гласуването за Европейската агенция по труда

България претърпя поредното си разочарования в опита си да изтъргува по-силни позиции в Брюксел. Този път София изгуби гласуването за новия Европейски орган по въпросите на трудовия пазар (ЕОВТП), за който България се конкурира със Словакия, Латвия и Кипър. Страните членки избраха Словакия за домакин на новата агенция на ЕС. Братислава спечели гласуването в Съвета на ЕС още на първия тур с 15 гласа (минимално необходимия брой гласове за положителен резултат).

Резултат с изображение за ес

Българското правителство се надяваше, че този път има шанс, като премиерът Бойко Борисов на няколко пъти спомена трудовата агенция за един от приоритетите си. Преди месец в Брюксел Борисов каза, че е готов да търгува подкрепата на София за някои от кандидатите за висшите постове в Брюксел, ако получи насрещна подкрепа България да приюти новата агенция. „Когато се обади Макрон (френският президент – бел. ред.), му казах – България се бори да вземем Европейската агенция по труда. Сиреч, аз ще подкрепя за нещо тези, които подкрепят България да вземе агенцията по труда“, каза тогава премиерът. Според Борисов новата агенция би донесла престиж и работни места, заради което си заслужава усилието София да кандидатства за нея, информира в.Капитал.

За разлика от 2017 г., когато България кандидатства да приеме напускащата Лондон Европейска агенция по лекарствата (ЕАЛ), сега участието не беше на олимпийски принцип. София нямаше абсолютно никакви шансове да вземе ЕАЛ, най-малкото поради факта, че и служителите на тази агенция имаха глас за избора на нов домакин. За тях естествено Амстердам е далеч по привлекателен от българската столица. Сега обаче България имаше много повече шанс. Новата трудова агенция ще бъде сравнително малка институция (с максимум 144 служители) и за нея нямаше голяма конкуренция. В същото време, тъй като ЕОВТП няма да има реални правомощия, тя изглеждаше сякаш създадена, за да бъде разположена в една от малкото страни членки, в които ЕС няма установена специализирана агенция.

Защо София не успя?

По принцип кандидатите за ЕОВТП трябваше да отговорят на пет критерия: географски баланс (т.е. дали в тях вече има някоя институция или агенция на ЕС); наличие на подходяща сграда; достъпност на мястото; наличие на подходящи училища за децата на служителите на агенцията; достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *