България изостава сериозно в използването на интернет за пазаруване и банкиране

България изостава сериозно от Западна Европа в използването на интернет за пазаруване и банкиране. У нас този тип транзакции са редки, а недоверието в мрежата. Традиционното приложение на интернет е за активност в социалните мрежи и за онлайн игри. Това показва новият доклад на Евробарометър за компютърната сигурност в съюза.

Докладът изтъква известен напредък на България при дела на хората, влизащи в интернет всеки ден. Той се е увеличил от 35 на 42% . Въпреки това честотата на интернет потребление у нас е далеч по-ниска от средното ниво за Европейския съюз. 41% от българите изобщо не ползват интернет, което ни поставя на едно от последните места по потребление на мрежата в Европа, съобщава Сега.

В Швеция, Дания, Холандия над 80% от цялото население използва интернет поне веднъж дневно.

У нас интернет все още основно се ползва чрез настолни компютри, докато повечето европейци използват най-често лаптопи. Популярността на устройствата като смартфон и таблет в България е достигнала 12% и съответно 4%.

Логично основният социално-демографски критерий за използването на новите технически приспособления се оказва възрастта. Във всички страни над 50% от използващите смартфони и таблети са във възрастовата група 15-24 години. Връзка има и с образованието, като висшистите най-много посягат на последните новости в комуникациите.

Докладът показва драстично разминаване между основните приложения на интернет. Българските потребители най-често си проверяват електронната поща, преглеждат новините и участват в социални мрежи. Само 21% ползват мрежата за пазаруване на стоки или услуги – един от най-ниските проценти в ЕС, за сравнение в Холандия този дял е 77%.

Процентът на българите, които извършват покупки в мрежата или извършват преводи, е сравнително нисък – 11% участват в онлайн банкиране, а едва 5% продават стоки онлайн. За сметка на това обаче сме сред първенците в Европа по участие в социалните мрежи, с цели 64% от интернет потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *