България може да се мери с държавите в ЕС само по произведено зърно

България заема челни позиции в земеделието в ЕС единствено при производството на зърно. Това показват последните данни на Евростат за селскостопанската продукция в Евросъюза през 2013 г. Те включват и Турция, и Босна и Херцеговина, които като кандидат-членки също отчитат пред ЕС агропроизводството си.

Анализът на Евростат сравнява държавите по отношение на производството на зърно, домати, моркови, лук и ябълки. През 2013 г. България е произвела 9.1 млн. тона зърнени храни (вкл. ориз). Това е повече например от производството в Чехия – 7.5 млн. тона, и Дания – 9 млн. тона. Лидерите при зърнените култури са Франция със 67 млн., Германия с 47 млн. и Полша с 28.4 млн. тона.

Ако допреди десетилетия сме били водещи при плодовете и зеленчуците, днес сме на опашката. През 2013 г. например сме отгледали едва 5 хил. тона моркови. За сравнение: в Кипър, където условията са далеч по-неблагоприятни, са произведени 3 хил. тона. Прибалтийските държави Естония, Литва и Латвия могат да се похвалят годишно съответно с 15 хил., 52 хил. и 14 хил. тона моркови, а Холандия е рекордьор с 555 хил. тона. При доматите продукцията ни е 118 хил. тона. В сравнение с Турция това е точно 100 пъти по-малко – в южната ни съседка количеството произведени домати е 11.8 млн. тона. Само в ЕС най-големият производител на домати е Италия с 5 млн. тона, следвана от Испания с 3.7 млн. тона. Холандия, която е наполовина по-малка от България, отглежда 855 хил. тона домати.

Първенецът по произведени ябълки в ЕС е Полша с над 3 млн. тона, което е над 25% от общото производство в Евросъюза. Франция и Италия, които са сред основните производителки на ябълки, са отчели далеч по-малки добиви – съответно 2 млн. и 2.2 млн. тона. България може да се похвали едва с 55 хил. тона от този плод въпреки евросубсидиите. Босна и Херцеговина, чиято територия също е два пъти по-малка от България, е по-напред с 85 хил. тона годишно.

При отглеждането на лук също сме назад и отдавна вече масово внасяме този зеленчук от съседни държави. През 2013 г. сме отчели символичните 13 000 тона, докато Холандия е произвела 1.1 млн. тона. Единствено Турция отчита по-високи добиви – над 2 млн. тона.

ЛИДЕРИ

В повечето страни от ЕС преобладава растениевъдството – то съставлява 52% от общата селскостопанска продукция на общността, показват още данните на Евростат. С най-голям дял на растениевъдството са съседните Румъния (73%) и Гърция (69%). България се нарежда на 3-то място с дял от 65% на растениевъдството в общата селскостопанска продукция. В сектор животновъдство Германия е основният производител на свинско месо в ЕС с 25% от общата продукция (5.5 млн. тона). В България са произведени 52 хил. тона свинско и 95 хил. тона пилешко месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *