България на опашката по заделени пари за научни изследвания и иновации в Европа

България е на последно място в Европа по финансиране на научни изследвания и иновации. Страната ни заделя три пъти по-малко средства за иновации от средното в ЕС, а бюджетите на изследователските институти към БАН са на абсолютния минимум. Учените от академията обаче, не се отказват и кандидатстват за евросредства за наука и иновации.

Сред най-новите изобретения, включени в работата на учените от Центъра за суперкомпютърни приложения е термокамера, която може да улавя различни дефекти на сгради.

Термокамерата улавя инфрачервената светлина, която е невидима за човешкото око. Приложението й е широко – отизмерване на сгради до залавянето на нелегални емигранти по границата, казва докторантът в БАН Николай Стоименов.

За да се сдобият с термокамера, необходима за научните им изследвания, младите учени от БАН за кандидатствали за еврофинансиране. Подобна апаратура струва около 36 хиляди евро.

Въпреки че Институтът по математика и информатика към БАН е един от отличниците по усвояване на европари, като цяло България е на дъното в Европа по използване на средства за наука и иновации. Успехът при кандидатстване у нас е 15% при средно за Европейския съюз 20%.

За следващите 7 години са предвидени 20 милиарда евро повече за развитието на науката на Стария континент.

Средствата са предвидени и за повишаване на заплащането на учените от Централна и Източна Европа. Общият бюджет до 2020 г. възлиза на 80 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *