България отбелязва Световния ден на бежанеца

Близо 2900 чужденци са потърсили закрила у нас от началото на годината. За това време общо над 3900 чужденци са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, а отказ или прекратено производство има в 860 случая. В момента в държавните бежански центрове са настанени малко над 2200 души, а други 2250 живеят извън тях на собствени разноски.

Това показва справка в статистиката на Държавната агенция за бежанците у нас на 20 юни – дата на която всяка година се отбелязва Световният ден на бежанеца. В България денят ще се отбележи с няколко различни инициативи на държавните, международните и неправителствените организации, занимаващи се с проблемите на бежанците.

По поводаДържавната агенция за бежанцитеобяви отворени врати в бежанските центрове в страната в рамките на днешния ден, както и в Информационния център на БЧК за бежанци на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ № 165.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров и председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев ще посетят центъра за временно настаняване „Враждебна“, където ще има програма с песни и танци, изпълнени от деца-бежанци, както и изложби на рисунки и снимки с автори от центровете. Откриват се и новопостроени и реновирани обекти, предназначени за чужденците, търсещи закрила у нас.

Върховният комисариат на ООН за бежанцитеорганизира две прояви през деня. В първата – от 11 ч. на ул. „Шипка“ в столицата – ще вземат участие кметът на София Йорданка Фандъкова и представителят на агенцията на ООН в България Роланд Франсоа-Вейл. Художникът Стоян Стойнов ще представи картината си, изрисувана върху автобус, носеща посланието за толерантност и солидарност към бежанците.

Второто събитие ще започне в 18:30 ч на партерния етаж в „Мол България“, където група артисти от театър „Мим-Арт“ ще изнесат представление отново в подкрепа на бежанците.

Български хелзинкски комитет и Мулти култи колективще отбележат деня на 21 юни със съвместната сикампания“Запознай се с бежанците“, чиято цел е да разбие част от митовете за бежанците и да разкаже човешките им истории. В събота от 15 до 19 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ представители на неправителствените организации ще приемат дарения като кухненска посуда (чинии, чаши, прибори, тави, тенджери, тигани), запазени бебешки и детски пролетни и летни дрехи и обувки, също и детски играчки. Ако вали пунктът ще е под колоните на театъра.

Освен дарения обаче организациите ще приемат и лични истории. Всеки, който има история, свързана с бежанците, например като доброволец или дарител, и иска да я разкаже, може да го направи до мястото за дарения, където ще чака и фотограф. Целта е „да видим бежанците отвъд клишетата“, пишат организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *