България отново е лидер – в измамите

Новият годишен доклад на ОЛАФ, службата на ЕС за борба срещу измамите, съдържа и няколко добри новини. Те обаче нямат никакъв шанс пред по-лошата, която засенчва всичко останало, и която отново е с български адрес. Накратко тя гласи следното: България е неоспорим лидер в измамите!
2 от 3
Най-масови са злоупотребите в аграрния сектор. Две от всеки три дела за измами с аграрни субсидии са от България. И по точно – в края на 2010 година 61 от общо 90 разследвани от службата случаи на предполагаеми измами с евросредства имат български адрес. От България са постъпили 93 сигнала за злоупотреби, които са били изпратени от отделни български граждани, фирми или обществени институции. Това е в пъти повече от сигналите, подадени от значително по-големи страни като Франция – със 17 сигнала, или Германия – с 59 сигнала.
Основно сигналите от България са свързани с изплащането на помощите по програмата „Сапард“, която трябваше да помогне на страната да модернизира земеделието си и да развие селските си райони преди присъединяването към ЕС през 2007 година. За тези цели страната имаше на разположение по 520 млн. евро годишно, осигурявани от ЕС. Според данните на ОЛАФ обаче до юли 2010 г. в Брюксел е постъпила информация за 265 случая на предполагаеми злоупотреби със средства от програмата за развитие на земеделието. Те са на обща стойност 67 млн. евро, което представлява 20.3% от всички средства по „Сапард“.
Добрата новина
Фактът, че България оглавява класацията на разследваните случаи на злоупотреби с евросредства, не тревожи особено главния прокурор Борис Велчев. Защото, според него, това било знак, че контролните органи в България работят. Пред БТА Велчев заяви, че през миналата година има 175 постановени и влезли в сила присъди срещу лица, злоупотребили с евросредства.
Добрата новина от доклада на ОЛАФ е, че броят на разследванията остава стабилен. Увеличава се делът на тези от тях, които стигат до съда. През 2010 година европейските съдилища са наложили общо 125 години затвор и парични глоби на стойност 1.47 млрд. евро по дела за злоупотреби с евросредства.

Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *