България отстъпва с две места в бизнес класацията на СБ

България е отстъпила с две места и вече на 61-ва позиция в последната класация на Световната банка за условията за правене на бизнес в отделните държави по целия свят, показва последният доклад „Да се прави бизнес през 2020 година“ (Doing Business 2020) на СБ.България отстъпва с две места в бизнес класацията на СБ.

Резултат с изображение за (Doing Business 2020)

Самата класация на Световната банка се прави въз основна на 10 области на бизнес активността в общо 190 световни икономики в рамките на следващите 12 месеца, като благоприятната среда за правене на бизнес се свързва с възможността за стартиране на нов бизнес, получаване на строителни разрешения, достъп до електроенергия, регистрация на собственост, достъп до кредитиране, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци и такси, задгранична търговия, изпълнение на договори и процедурите по несъстоятелността, информира  bnr.bg.България отстъпва с две места в бизнес класацията на СБ.

Начело на класацията за условията за правене на бизнес е Нова Зеландия, следвана от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ и други. В последния доклад на Световната банка България заема 61-ва позиция, отстъпвайки от 59-тата позиция в предходния аналогичен доклад, като непосредствено пред нашата страна са Мексико (60-а позиция), Чили (59-а) и Италия (58-а), а след нас са Саудитска Арабия (62-ра позиция), Индия (63-та) и Украйна (64-та).

Освен Гърция, която заема 79-а позиция, всички останали страни от Балканите изпреварват в новата класация България, като най-напред за всеобща изненада е Република Северна Македония (17-а позиция), следвана от Словения (37-а), Сърбия (44-а), Черна гора (50-а), Хърватия (51-ва) и Румъния (55-а).

България заема най-предни позиции в новата класация на СБ за правене на бизнес единствено по отношение на трансграничната търговия (21-ва позиция) и защита на миноритарните инвеститори (25-а позиция). В същото време нашата страна е около и над 100-тна позиция по отношение на достъп до електроенергия (едва 151-ва позиция), възможността за стартиране на нов бизнес (113-то място) и плащане на данъци (97-а позиция).

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *