България пада до 72-ро място в световна класация по IT развитие

С осем места пада България в класация на Световния икономически форум, проучваща влиянието на технологиите върху развитието на нациите. Докато в доклада за 2005-2006 г. страната ни е била класирана на 64-та позиция, то за 2006-2007 се нареждаме на 72-ра.

Оценките на Световния икономически форум контрастират с данните, изнесени в началото на месеца от българския премиер Сергей Станишев, според когото IT секторът се развива с все по-бързи темпове. Като доказателство за това той изтъкна това, че вече 30% от българите имат свой компютър, а 80% от студентите ползват интернет.

Въпреки това обаче проектът за електронно правителство у нас все още е в начален стадий, а голяма част от работещите в администрацията не разполагат с нужните IT умения. През септември миналата година бе направена първа крачка в тази насока с подписването на обществената поръчка за изграждане и експлоатация на „Интеграционна система на електронното правителство“, за доставяне на необходимите лицензи за ползването и за обучение на държавните чиновници. Договорът бе спечелен от HP.

По последни данни от Министерство на държавната администрация и административната реформа по този проект до август 2007 г. ще бъде изградена централизирана система за предоставяне на леснодостъпни административни електронни услуги за гражданите и бизнеса.

За разлика от нас Румъния, която е и на по-челни позиции, бележи лек прогрес в световната класация. За година страната се изкачва от 58-мо на 55-то място. Северната ни съседка изпреварва в темпа на IT развитие и Полша, която тази година е 58-ма. Чехия и Унгария са на съответно 34-то и 33-то място.

Непосредствено преди България в класацията са Азербайджан (71-ва) и Русия (70-та), а изпреварваме Казахстан (73-та), Сърбия и Черна гора (класирани заедно на 74-то място) и Украйна (75-та).

Досегашният лидер в подреждането – САЩ, тази година отстъпват от първото място. Най-голямата световна икономика остава на седмо място, за което причина става влошаването на политическата и регулаторна среда в страната.

Лидер в класирането за първи път е Дания (която преди е била трета), следвана от Швеция (преди на 8-ма позиция).

Оценката на страните се прави въз основа на технологичния напредък на бизнеса като цяло, на наличната инфраструктура и на степента, в която държавната политика създава структури, необходими за икономическото развитие и повишената конкурентоспособност.

Класацията се изготвя за шеста година и обхваща 122 световни икономики.

Въпреки че губят водещата си позиция, САЩ все пак запазват силния си фокус върху иновациите благодарение на системата си за висше образование, която си взаимодейства във много висока степен с индустрията, се казва в документа.

На трето място се нарежда Сингапур, отпадайки от второто място, следван от Финландия, която пък се изкачва от пета позиция. Пета е Швейцария (по-рано девета), Холандия е шеста (преди 12-та). На осма позиция след САЩ е Исландия, която влошава представянето си от четвърто място. Великобритания се придвижва нагоре от 10-та на девета позиция, а челната десетка завършва Норвегия, която преди е била 13-та.

„Дания се възползва от ефективната правителствена политика, която се изразява в ранна либерализация на телекомуникационния сектор, отлична регулаторна среда и широк достъп до услугите на електронното правителство“, коментира Ирене Миа, старши икономист към Световния икономически форум.

Други европейски страни в топ 20 са Германия на 16-та позиция, Австрия (17) и Естония (20).

Индия и Китай обаче показват низходяща тенденция. Индия изостава с четири места до 44-та позиция заради лошата си инфраструктура и много ниското ниво на индивидуална употреба на персонални компютри и интернет. Китай пък е на 59-то място – с девет позиции по-надолу спрямо миналата година, тъй като местните компании не отбелязват технологичен напредък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *