България: повишаване на политическата сеизмичност

Поредицата неблагополучия на вътрешното министерство и държавното обвинение продължи с решението на Софийския военен съд да оправдае по всички обвинения за длъжностни престъпления военния министър от НДСВ и управлението на тройната коалиция Николай Цонев, след като той вече беше оправдан и по две други обвинения.
Това е човекът, който пред видеокамерите беше тръшнат от полицията на пода на ВМА с театрално-заклинателния възглас на софийски зам.-главен прокурор: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги като за всеки един престъпник – долу на земята!“. За което миналата година ВСС порица официално въпросния обвинител, а през тази година разгледа предложение за награждаването му за друг случай.
В градината на Октопода
По-малко от месец преди присъдата на столичния военен съд, друга солидна инстанция на съдебната власт – петчленен състав на ВАС – окончателно постанови, че лидерът на ДПС Ахмед Доган законно е получил за консултантски услуги 1 милион евро при липса на какъвто и да е конфликт на интереси. А само преди две седмици столичният Апелативен съд определи най-леката мярка за неотклонение на друг знаков подсъдим – Алексей Петров, сочен от правителството и прокуратурата за главатар на мафията в държавата. Сега въпросната личност може спокойно да излиза от дома си и да подготвя кампанията запредстоящата президентска надпревара, в която ще участва.
Криво седи, право съди
Междувременно ключови представители на съдебната власт, сред които членове на ВСС, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВКС Лазар Груев, се обявиха за отлагане старта на новосъздадените специализирани съд и прокуратура за бързо производство, тъй като при сегашното законодателство съществувала опасност от „колосален хаос” в правораздаването. С което на практика се стопира устремът на кабинета в неговата най-уязвима откъм Брюксел област – правосъдие и вътрешен ред. А тежките скандали с подслушванията, които също се наблюдават под лупа от европейските институции, ерозират допълнително разяденото доверие към сегашното управление.
Какво? Какво какво? Какво какво какво?
Ако въпросните съдебни „неблагополучия” на кабинета се впишат в лошата икономическа ситуация в страната и нарастващия натиск на монополите върху цените на екзистенциално важни за населението стоки и услуги, плюс бълбукащото вече обществено недоволство от безработицата, ниските доходи, безобразното здравеопазване, уличната престъпност и повсеместните неуредици, спокойно може да се прогнозира онова, което най-много плаши една власт по средата на нейния мандат.
Сянката на предсрочните избори все по-често изскача иззад ъгъла, повишава се и обществената сеизмична активност. За да бъдат забелязани и усетени трусовете обаче, са нужни нормални политически сетива. Каквито засега управлението на ГЕРБ не може или не иска да демонстрира.
Георги Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *