България получи пътна карта за влизане в банковия съюз и ERM II

България получи пътна карта за реформи и ориентировъчна дата за едновременно влизане във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. До дни страната трябва да изпрати искане за пристъпване към „тясно сътрудничество“ с ЕЦБ, а ако всички стъпки и ангажименти се изпълняват навреме, този процес би трябвало да отнеме около година.България получи пътна карта за влизане в банковия съюз и ERM II.

Резултат с изображение за банков съюз

Това стана ясно в четвъртък след заседание на еврогрупата, в което участваха и представители на ЕЦБ и Дания (като единствен участник в ERM II без да е в еврозоната), българският министър на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

„Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ERM II“, се посочва в изявление на финансовите министри на страните от еврозоната. То идва след изпратено от българска страна писмо, с което България се ангажира да направи реформи за укрепване на финансовия сектор, по-добра работа на институциите, както и да започне подготовката по влизане в банковия съюз.

Нещо като надзорен механизъм

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават напредъка на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на България към т. нар. чакалня на еврозоната. В позицията на Еврогрупата се посочва, че може да се очаква от ЕЦБ да завърши оценката си на финансовата система в страната в рамките на около година след като България подаде официално кандидатурата си за банковия съюз.

„Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система“, се посочва в изявлението.

Комисарят, отговарящ за еврото Валдис Домбровскис подчерта, че това не е формален критерий за присъединяване към чакалнята на еврозоната, но се очаква страната да покаже някакъв напредък в тази сфера. Фактът, че се обръща внимание на съдебната система донякъде е положителен, тъй като може да форсира управляващите да пристъпят към реформи в тази сфера.

Всичко зависи от нас

„Считам, че срокът от една година за присъединяване към ЕРМ II и банковия съюз, е реалистичен“, каза Домбровскис.

От изявлението на Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ стана ясно, че има няколко стъпки преди страната да се присъедини към механизма за тясно сътрудничество. Една част от тях са свързани със законодателна рамка за влизане в банковия съюз, друга – с националния надзор, който трябва да е съвместим с този на ЕЦБ, а третата е нова оценка на качеството на активите на българските банки, която ще бъде извършена от Франкфурт.

„Очакваме този процес да бъде завършен в рамките на една година. Подробната оценка (на активите – бел. ред.) може да доведе до нужда от последващи мерки от страна на България. Щом България ги изпълни, пътят ще бъде свободен за положителна оценка от ЕЦБ и България да влезе в близко сътрудничество и в ERM II“, заяви Кьоре.

От изявленията на официалните лица в Брюксел стана ясно още, че тук нататък това ще е пътят за всички държави, които искат да се присъединят към еврото.

Няколко допълнителни плюса от договореното днес между България, ЕЦБ и финансовите министри

Нова външна проверка на банковия сектор. За разлика от предишната, този път нямаме причина да се съмняваме, че ще е максимално строга. ЕЦБ не би искала да поеме риска съществуващи наследени проблеми да й експлодират в лицето, докато БНБ имаше стимул да замаже известното, за да не си навлече паника/допълнителни репутационни щети. Ще е интересно кои банки ще избере ЕЦБ да провери.

Обвързването с мониторинговите доклади може да изглежда като начин страните от еврозоната да си оставят вратичка за протакане. Но може и да е ценен начин да се върне ролята им за лост за реформи в съдебната система. В последните години те очевидно бяха поизчерпани и критиките в тях не произвеждаха нищо, а дори дипломатичния тон се отиграваше на местна почва като позитивизъм, информира в.Капита.

България получава макар и ориентировъчен хоризонт от около година, което все пак е доста стегнато и в рамките на мандата на това правителство. Което произвежда и нещо, което за мнозина може би е по-скоро минус – това вероятно ще е нов стимул да се консолидира кабинета Борисов III и намалява шансовете за предсрочни избори до юли 2019 г.

Заявка да се попрочистят и скелетите в небанковия сектор. Това, дори да се реализира само частично, също може да е само от полза.

България прокарва нов път, който отсега нататък ще е стандарт за влизане в ERM II. На фона на обичайната апатичност по европейските теми, това изглежда като сериозно дипломатическо раздвижване.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *