България се възприема като дестинация средно качество

България се възприема като туристическа дестинация със средно качество. Това стана ясно по време на дискусия, посветена на проблемите на туризма, инфраструктутрата и транспорта. Туроператори предложиха въвеждане на регулация за долния праг на цените на различните категории продукти.

У нас няма ясно разграничаване на различните видове и категории туристически продукти, което пречи на ценовото формиране на конкурентен принцип. Това е един от основните проблеми, които стоят пред туроператорите у нас. Затова от бранша предложиха регулиране на долния праг на цените.

Освен това у нас няма достатъчно квалифицирана работна ръка, което води до друг проблем – ниските цени привличат туристи, но те не могат да бъдат задържани като постоянни клиенти заради недостатъчно доброто качество на услугите. За да се реши този въпрос може да се въведе и регулатор на качеството на услугите, както и да се прави постоянен мониторинг.

Нужно е да се работи за удължаване на зимния и летния туристически сезон. Зимният сезон у нас е едва 12-13 седмици и непрекъснато се свива, а атрактивният летен сезон е около две месеца, което е крайно недостатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *