България се класира на 63-о място по споделена икономика

България се класира на 63-о място в света от общо 213 държави и територии в нов индекс на споделената икономика, разработен и представен за първи път от шведския мозъчен тръст Timbro.България се класира на 63-о място по споделена икономика.

Резултат с изображение за споделена икономика

България е на 63-то място в света от общо 213 държави и територии в индекса на споделената икономика, разработен и представен за пръв път днес от шведския мозъчен тръст Timbro, съобщи Институтът за пазарна икономика, който е партньор в проекта от българска страна.

Индексът е съставен чрез използването на данни за обема на трафика и извличане на информация от сайтовете на различните споделени услуги и дава нова представа за движещите фактори, стоящи зад peer-to-peer икономиката, коментират авторите му.

Споделената икономика е по-голяма в страни, където повече хора имат достъп до високоскоростен интернет, но не е в зависимост от регулациите, както се смяташе досега, е един от изводите в изследването. Същите икономически показатели за свобода, които благоприятстват развитието на традиционната икономика, имат значение и за размера на споделената икономика, посочва докладът.

Исландия, островите Търкс и Кайкос, Черна гора, Малта и Нова Зеландия оглавяват списъка с най-високи индекси. България е на 63-то място като сред страните от ЕС e в златната среда. След България се нареждат, например Германия (77), Румъния (88), Австрия (115), Чехия (132) и Словакия (177), която е най-ниско в индекса сред страните от ЕС. Целия списък вижте тук.

Като цяло страните с развита интернет инфраструктура и значителен туристически сектор имат големи споделени икономики, е основният извод на изследователите. Лидерът Исландия, например, в хода на възстановяването от икономическата криза силно разви туризма си. „Споделената икономика нарасна бързо, за да отговори на търсенето, по начин, по който трудно бихме могли да си представим, че традиционна туристическа индустрия би могла да стори“, коментира главният изследовател Александър Функе.В доклада също така се установява, че няма връзка между размера на споделената икономика и различни индикатори за доверие в обществото, информира в.Дневник.

Това наблюдение опровергава схващането, че споделената икономика, за разлика от традиционната икономиката като цяло, разчита на вече установени междуличностни отношения и доверие.Най-голямата компания в набора от данни е Airbnb, като почти 1.5 милиона доставчици са активни средно в дадена седмица. От 286-те компании, анализирани в проучването, една трета предлагат жилищно настаняване, а половината попадат в широката категория на бизнес услугите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *