България се срути в класациите за интернет

В последните шест години българският сектор на телекомуникациите е изгубил конкурентните си предимства и това ощетява както развитието на икономиката ни, така и обикновения потребител, стана ясно от конференция, организирана от Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta.

Славата на България като страна с най-добър интернет важеше до 2014 г., смятат експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

„Въпреки че традиционно се гордеем, че сме сред страните с най-добър интернет в света, за съжаление това важеше до 2014 г. След окрупняването на пазара и поглъщането на малките и средни доставчици от мобилните оператори, конкуренцията значително намаля. А резултатът е, че към момента страната ни заема вече незавидното 50-то място в световната класация на Ookla за средна скорост на интернет”, коментира Невен Дилков, зам.-председателят на Управителния съвет на ecta.

България е на последните места и в Европа. Според индекса на Европейската комисия за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), през 2018 година ние сме на 3-то място отзад напред, а през 2020 заставаме твърдо на последно място, заяви Дилков, информира technews.bg.

Бъдещето на Интернет - Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT ...

От сравнението на цените и  покупателната способност става ясно, че България e сред страните с малко по-евтин фиксиран интернет в сравнение със средното ниво за ЕС. Цените на мобилната услуга у нас са на европейски нива. Още по-интересно е, че в отчета на ITU за 2018 г. България и Черна гора са единствените две от развитите държави в света, където цената на мобилния интернет е повече от 2% от БВП на глава от населението.

Участниците в конференцията призоваха при предстоящите промени в законодателството да бъде взета гледната точка не само на трите мобилни оператора (с общ пазарен дял при фиксирания интернет над 70%), а и на потребителите и на малкия и средния бизнес. Тази теза застъпиха Богомил Николов от „Активни потребители” и Петър Ризов, председател на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).

8 начина, по които Интернет на нещата ще направи офиса ви по ...

Анализите на телеком пазара показват, че през последните години забележителен ръст се отчита при пакетните услуги. Най-предпочитани са тези с включена мобилна услуга и те формират 90,7% от общия брой абонати, използващи пакети. Към момента мобилните оператори са единствените, които могат да предложат на клиентите си такъв пакет.

Едновременно с това официалните отчети на мобилните оператори показват, че при някои от тях средният приход на абонат за последните 3 години се е покачил с 22,8%, a броят на абонатите – с повече от 6%. И всичко това е на фона на устойчиво годишно понижаване на общите приходи на телеком пазара в България.

На база на споделения международен опит, премахването на пречките пред ефективната конкуренция е единственото решение за устойчиво развитие на целия сектор. Като съществена пречка беше определена липсата на възможност за работа на виртуални мобилни оператори (MVNO) в България, информира technews.bg.

Конкуренцията у нас в сегмента на мобилния интернет коренно се различава от тази в сегмента на фиксирания достъп. При над 600 активни доставчика на фиксиран интернет в България, има само 3 мобилни оператора със значимо пазарно присъствие.

„Ако всички доставчици на телеком услуги получат възможност за предоставяне на мобилни услуги, то състоянието на конкуренцията драматично би се променило. Това ще даде не само необходимия тласък в инвестициите, но и ще позволи на повече играчи на пазара да инвестират в нови услуги и по-добро обслужване на клиентите”, добави Люк Хиндрикс, изпълнителен директор на ecta.

Україні потрібен незалежний від держави Інтернет - Детектор медіа.
 В България от години се правят опити за създаването на виртуални мобилни оператори. Съществуващите мобилни оператори обаче, по една или друга причина, не са съгласни да споделят мобилна мрежа с други участници, коментираха участници в дискусията. Поне две фирми са водили максимално настойчиви преговори, включително с медиация от страна на КРС, но те са завършили с провал.

Темата за конкуренцията у нас беше разгледана и в контекста на предстоящото хармонизиране на българското законодателство с новия Eвропейски кодекс за електронни съобщения. Затова алтернативните телеком доставчици призоваха да се стъпи на европейския опит. Честа практика на Запад е еквивалентът на Комисията на регулиране на съобщенията да налага на мобилните оператори (понякога още в тръжната процедура за предоставяне на честотен ресурс) осигуряване на достъп до мобилната им мрежа и на други компании при прозрачни, недискриминационни и справедливи условия.

Русия ще се изключи от интернет за кратко – Transmedia

„Споделянето на мрежови ресурси и радиочестотен спектър дава възможност на по-малките телеком оператори да навлязат на пазара на мобилни услуги без съществени разходи. От друга страна, това осигурява допълнителни приходи за мобилните оператори от споделянето на мрежата им. Не на последно място, развитието на виртуални мобилни оператори допринася за ефективно използване на вече съществуваща инфраструктура. То е в интерес и на потребителите, защото им дава възможност за по-голям избор на доставчик и услуги”, допълни Невен Дилков.

Учени установиха, че интернет променя мозъка

Споделянето на мрежови ресурси е предвидено в Европейския Кодекс за електронни съобщения, който предстои да се синхронизира в България.

„Вярвам, че с промените в закона ще намерим начин да решим проблема със силно деформираната конкурентна среда у нас. Последните месеци се наблюдава много тревожен факт – поетапно увеличение на цените при услугите на мобилните оператори и то с притеснително еднакви темпове. Това е резултатът от бруталното монополизиране на пазара от мобилните оператори”, коментира Валери Симеонов, зам.-председател на Народното събрание.

Различни български компании вече са внесли в КРС и Министерски съвет предложения за създаване на необходимата регулаторна среда за стартиране на виртуални мобилни оператори у нас.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *