България – сред привлекателните страни за туризъм

България е на 48 място сред почти 140 страни, сочи класацията, цитирана от БТА. Швейцария, която оглави и предишния рейтинг на организацията за 2009 година, е определена като страна „с богати културни и природни ресурси“, разполагаща с „впечатляващо количество паметници на световното културно и природно наследство“. Освен това в проучването е посочено, че алпийската страна, където се организират много международни панаири и изложения, е важна дестинация за деловия туризъм.
Всяка от 139-те страни, обект на проучването, е получила оценка по 14 критерия – от нормативната база и екологичните условия до безопасност и сигурност, инфраструктура и човешки, културни и природни ресурси. В първата десятка тази година влизат също така Австрия, Швеция, САЩ, Великобритания, Испания, Канада и Сингапур.
Експертите от Световния икономически форум поставят България на 99-о място по устойчивост на околната среда, на 81-во по сигурност, на 10-о по хигиена и здравеопазване и на 51-во по човешки, културни и природни ресурси. По критерий летища и инфраструктура за въздушен транспорт страната ни се подрежда на 89-о място, по пътна инфраструктура – на 90-о, по туристическа инфраструктура – на 6-о място и по цени и конкурентоспособност – на 46-о място.
България е запазила притегателната си сила, защото е успяла да привлече туристи от Западна Европа, търсещи по-евтини алтернативи на традиционните курорти в еврозоната, се казва в проучването.
В доклада е посочено, че световният туристически сектор бавно се възстановява от икономическата криза, като този процес е най-забележим в развиващите се страни, които изпреварват Европа и Северна Америка. Изследването е подготвено съвместно с Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) и Световната организация по туризъм (СОТ).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *