България чества своя национален празник

Трети март ще бъде отбелязан и от сънародниците ни по света. На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава българска държава след 500-годишно османско владичество.
По традиция тържествата ще започнат с церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния воин в столицата. В ритуала ще участват президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Столичната община ще отбележи 3 март с церемония пред Паметника на българския опълченец.
Вечерта на площад „Народно събрание“ще се проведетържествената заря-проверка. Слово ще произнесе президентът Георги Първанов. Традиционният прием на държавния глава и съпругата му за 3 март ще е в Националния исторически музей и в резиденция Бояна. Програма „Хоризонт“ ще предаде пряко церемонията пред паметника на незнайния воин в 11 часа и на площад Народно събрание в 18.30 часа.
С тържествен митинг на историческия връх Шипка ще бъде отбелязан националният празник на България. Честванията по традиция събират много българи на мястото, където са водени решаващи за освобождението на България боеве. Тържественият митинг под връх Шипка ще започне в 11 часа, а час по-късно духовенството ще отслужи панихида в памет на загиналите. На Паметника на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит към падналите за България.
По повод3 мартвъв всички храмовете в страната ще бъдат отслужени благодарствени молебени и панихиди за загиналите за свободата на България.
Празничният ден в първия освободен по време на Руско-турската война български град Свищов ще започне със света литургия в строената от Колю Фичето църква „Света Троица“. Над 800 руски войни и офицери са загинали на 27 юни 1877 година при преминаването на река Дунав за освобождението на града.
В Плевен, един от градовете-символи на Освобождението празничният ден ще започне с издигане на националното знаме на централния площад „Възраждане“.
Паметта на хилядите жертви на Руско-турската война от Стара Загора ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница „19 юли 1877“ и пред всички паметници, свързани с национално освободителното движение.
С военен ритуал във Велико Търново ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника „Майка България“.
В Пловдив честванията ще започнат с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица“. Пред паметника на руските освободители на хълма Бунарджика ще бъдат поднесени венци и цветя, а в памет на загиналите български опълченци ще бъде отслужена панихида.
С панихида за загиналите за свободата на България и церемония по издигане на националното знаме ще започнат проявите, посветени на Националния празник в Търговище.
В Ловеч годишнината от Освобождението ще бъде отбелязана с панихида за загиналите за свободата на града и ще бъде почетена паметта на загиналите край Ловеч руски и финландски войни.
По повод 3-ти март във Видин днес посещенията в музея „Конака“ и средновековния замък „Баба Вида“ ще са без входна такса.
Ето какво сподели пред „Хоризонт“ историкът проф. Андрей Пантев за значението на трети март:
Това беше война, осъществяваща европейската идея за национална еманципация. Това беше война на вярата. Така че 3 март е комплексен продукт от българските национално-освободителни усилия, от българаската национално-освободителна традиция, от силното влияние на руското обществено мнение върху българската политика, от стремежа на Русия да излезе на топли морета чрез създаване на малки независими държави около проливите. И накрая, не без значение, разбира се, като фактор са силните пробългарски чувства в Англия и във Франция особено, т.нар. „пробългарска кампания“ на Гладстон.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *