България ще дотира привличането на чужди туристи

България разглежда възможността да се дотира довеждането на чужди туристи у нас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на българо-руски туристически форум, на който присъства заедно с руския си колега Дмитрий Медведев.България ще дотира привличането на чужди туристи.

Резултат с изображение за борисов медведев

Този вариант се разглежда от Министерството на туризма и Националното сдружение на общините в Република България, за да сме конкурентни на съседите си на Балканите.

Туристически експерти обясниха за „24 часа“, че става въпрос за национални програми в подкрепа на туроператорски фирми и транспортни компании, каквито се прилагат масово в съседните ни държави.

Едната възможност е държавата да доплаща за празните седалки в чартърните полети, а другата е туроператорите да бъдат пряко подпомагани в зависимост от броя на докараните туристи. Финансирането обаче трябва така да бъде организирано, че да не нарушава разпоредбите за допустима държавна помощ.

„Не бива да се делим на русофили и русофоби, а да си гледаме прагматично нашите практически интереси. Ето – в условията на санкции и нарастващо напрежение ние успяваме да поддържаме с Дмитрий Медведев добри отношения. Но като държава имаме прекрасни отношения с всички – и с Иран, и с Израел. С руските специални служби преди всеки туристически сезон работим активно, за да обезпечим безопасността на техните граждани тук“, каза още Борисов в приветствието си към форума, информира в.24часа.

Силният български лев, който е обвързан с еврото и поскъпва за руснаците, е причината за намаляващия брой руски туристи в България. Такова обяснение даде руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин за спада в посещенията на руски туристи у нас – от 680 хил. през 2013 г. до 512 хил. през 2018 г.

„Сега на руските туристи при равни други условия им излиза с 15-20% по-евтино да ходят на почивка в Сочи, Египет, Турция“, каза Орешкин.

По повод думите му премиерът Бойко Борисов заяви, че колкото и да е лоша за туризма, стабилността на българския лев е отражение на високата финансова дисциплина в България и именно заради това очакваме през юли да ни поканят в еврозоната.

Чувайки това, руският му колега Медведев се обади от мястото си и каза, че като е така, можем да опитаме да обвържем лева с китайския юан.

Още от статията на 24 часа

Нов завод за 10 млн. лева строят край Пловдив. Ще се строи високотехнологичен завод с малък, но квалифициран персонал. В момента се водят преговори между чуждата компания инвеститор и „Тракия икономическа зона“, където ще се изгражда промишленият обект. Очаква се до края на т.г. сделката да бъде финализирана. От зоната уточниха, че текстилната фабрика е от последната вълна нови заводи, които никнат в съседните на Пловдив общини. В момента се изграждат десет фабрики. С най-модерна технология ще е оборудвано и предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което предстои да се строи с капитали на чужда фирма. Мениджърите й са се спрели на Пловдив, тъй като в района масово се отглежда зеленчук.

„Земеделците ще имат сигурен пазар за продукцията си и вероятно ще разширят площите. Бъдещото предприятие ще изпълнява големи поръчки“, заявиха от „Тракия икономическа зона“. Очаква се най-мащабната инвестиция там да е на световен автомобилен гигант. Представители му са харесали терен в околностите на Пловдив и вече имаха две срещи с местни управници. Подробностите за преговорите не се оповестяват.

По неофициална информация проектът е да се направи завод с 5000 работни места, в който ще се произвеждат моделите на две марки коли. Край Куклен в момента се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили. Досега компанията е вложила 10 млн. евро. Плановете й са да инвестира общо 40 млн. евро за 3 г. През юни в новоизграждащия се завод ще започне тестовото производство, а серийното трябва да стартира до края на 2020 г. Продукцията ще се изнася за Германия, Унгария и Южна Африка. Турската фирма, която получи от министерството на икономиката сертификат за клас А инвеститор, възнамерява да изгради още два завода в района на Куклен.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *