България ще засили бизнес връзките с Индия

България е вход към европейския континент, заради стратегическо географското разположение на страната. Така изпълнителният директор на Тех Парк Оптела в България г-жа Васка Стоянова я представи пред изданието „DiplomacyToday.

Нейната цел е среща с индийски компании и затова фирмата ще участва в 3-тата “Европейско-индийска мрежа за партньорство”, където 15 инкубатори от Европа ще съдействат за засилване на връзките между индийските партньори и европейската икономика. При тези срещи се предвижда и подписване на Mеморандум за разбирателство. За „Diplomacy Today“ тя заяви, че като единствен представител от България иска основно да се фокусира върху идентифицирането на страната сред другите европейски участници и да се срещне с възможно най-много индийски компании, които биха били заинтересовани да инвестират в България и да развият индийско-българския пазар.“

Васка Стоянова подчерта, че напоследък се работи активно за укрепване на отношенията между Индия и България предимно в сферата на образованието, увеличават се контактите между фирмите, особено в ИТ сектора, засилва се сътрудничеството между медиите. В България очакват с нетърпение да посрещнат индийски студенти, както и представители от академичните среди, които да преподават информационни технологии в учебните заведения. Като други предимства на български бизнес тя посочи сдружението от фирми, които работят с платформата за насърчаване на туризма, наречена „TripXV“, наличието на 10 % корпоративен данък в страната и близостта на съседни държави със силна икономика..

По време на форума българските участници ще се срещнат с представители на такива сектори като образованието, информационните технологии и изкуствения интелект, както и разговори с индийски инкубатор. Те заявиха тяхната готовност да продават индийски продукти, с които се осигуряват и условия за развитието на индийски стартъпи. Подготвили са също и програма, наречена „Soft Landing“, която е специално за стартиращи компании.

От изявление на Васка Стоянова също стана ясно, че скоро се очаква в Пловдив да бъде монтирана бронзова статуя на Махатма Ганди подарена на Тех парка от Индийското посолство. Освен това президентът на Индийската организация за икономическа търговия Асиф Икбал ексклузивно заяви пред Diplomacy Today„, че се планира среща на върха между Индия и България, която се предвижда да се проведе през следващите месеци.

Тех парк Оптела е първият технологичен бизнес парк в България, финансиран от силни български фирми. Привлекателните сектори за инвестиции в страната днес са IT, Medical, AI, интелигентни градове, автомобилостроене, екосистемно планиране и такива компании вече бяха поканени заедно с българския министър-председател Борисов миналата година от президент Ковинд. В личен план Васка Стоянова сподели своя опит в организирането на Международния ден на йога в България.

Източник: Diplomacy Today

Превод: Хачик Язъджиян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *