България ще си купува изтребители?

При всички положения интересът от българска страна е налице. Както пишат редица германски издания днес, Федералната република може да продаде на България 8 употребявани изтребители „Юрофайтер“, които се свалят от въоръжение в рамките на реформата в Бундесвера. А според „Файненшъл таймс Дойчланд“ темата вероятно ще влезе в дневния ред на предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Берлин в края на този месец.
Да искаш, ама да не ти стиска

Ще си говорят ли за самолети?
На друго мнение обаче е самият Борисов. Пред български журналисти той заяви, че докато има криза, България няма да купува нови самолети-изтребители. Което обаче може да се тълкува двузначно – няма да купува нови (други) или няма да купува нови (неупотребявани) самолети? В първия случай Борисов опровергава информациите в германските медии за предстояща сделка с България, а във втория – най-малкото не я отрича. И играта започва да прилича на „тука има, тука нема“.
Включена ли е темата в разговорите между премиера Борисов и канцлерката Меркел в Берлин – това ще разберем най-късно седмица преди посещението на Борисов. Такава е обичайната практика във Федералната служба по печата, към която отправихме съответното запитване. Според „Файненшъл таймс Дойчланд“, който първи писа по темата, българската страна е тази, която настоява за сделката, а не обратното. Ето какво ни каза Томас Щайнман, автор на публикацията:
„По наша информация България е активната страна в случая. Не става въпрос за някакъв натиск, упражняван от Германия. Доколкото ни е известно, българското правителство се оглежда и в други страни по програмата „Юрофайтер“ за по-евтини самолети втора употреба, напр. в Италия. Става въпрос за 8 изтребители на възраст под 10 години“, твърди Томас Щайнман от „Файненшъл таймс Дойчланд“. Потвърждение за наличието на подобен интерес от страна на България изданието е получило от два независими източника, които тук не можем да цитираме.

Идат ли изтребителите?
8 х ? = ?
Разминаване има и в информациите от Германия и България относно цената на подобна сделка. Според Щайнман един нов „Юрофайтер“, в зависимост от въоръжението, върви между 50 и 60 млн. евро, а употребяван – около 40 милиона по най-груби преценки. Ще рече, че 8 такива машини биха стрували около 300-320 милиона евро.
Премиерът Борисов обаче назовава два пъти по-ниска цена – около 150 милиона евро. Ако приемем, че българският премиер казва истината, то не е изключено София да е намерила и по-евтини от германските „Юрофайтери“. От което следва, че все пак българското правителство гони такава сделка.
Ако приемем хипотетично, че се стигне до сключването на подобна сделка, то от германска страна оторизираният за това орган би бил министерството на отбраната. Оттам ни увериха, че не могат да потвърдят информациите в печата. Но и не ги отрекоха. Говорител каза за Дойче веле, че планово се работи за обновяването на летателния състав, и че накрая ВВС трябва да имат на въоръжение 140 изтребители „Юрофайтер“. Колко от старите ще бъдат продадени, дали въобще ще бъдат продавани, на кого и при какви условия – това говорителят не пожела да съобщи.

Емилиян Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *