Българи в САЩ произвеждат сирене по родна рецепта

Българи в САЩпроизвеждат бяло саламурено сирене в модерни ферми в Уисконсин. “То е с отлични качества и е много търсено наамериканския пазар“, съобщи в петък в Пловдив бившият ни генерален консул в Чикаго Иван Сотиров. Той бе гост-лектор на среща, организирана от “Атлас Финанс” АД и фондация “Приятели на Чикаго”. На нея бе представена и концепция за обединението на българите по света в обща бизнес мрежа.

Българите в САЩса много активни в различни сфери на бизнеса – строителни компании, агенции за недвижими имоти, съботно-неделни училища, кафенета, ресторанти, IT компании, фирми за таксита, обясни Сотиров. Сънародниците ни там обикновено стартират като шофьори на таксита, лимузини и тирове, работят в строителството, грижат се за възрастни хора и деца, почистват домове. Много от тях обаче развиват собствен бизнес.

Някои от по-предприемчивитебългари в САЩса се заели да произвеждат типични за българския вкус продукти. Тъй като българското бяло саламурено сирене е по-солено за американските потребители, наши сънародници са започнали производство на традиционния продукт с по-малко сол в мандри на границата между Уисконсин и Илинойс.

Българското сирене се приема много добре на американския пазар и може да бъде намерено в реномираната верига Wholefoods, а в Ню Йорк – и в Еast Village Cheese Store, на Трето авеню, между 9-а и 10-а улици. Други наши сънародници се занимават с производство на луканки и салами по традиционна българска рецепта.

Онлайн бизнес мрежа ще свързва българите в САЩ, родината и по целия свят

Концепция за това как българите по света да си партнират и да създават контакти чрез онлайн бизнес мрежа, са разработили в “Атлас финанс” АД. Идеята е на изпълнителния директор на компанията Петър Нейчев.

Чрез бизнес мрежата ще бъде представяна актуална финансова информация на български език, ще се търсят възможности за инвестиции в български проекти чрез лицензирани фирми, ще бъдат представяни възможности за търговско представителство по целия свят, обясни Димитър Гишин от “Атлас финанс”. Мрежата ще дава възможност и за онлайн консултации за всичко около бизнеса, законодателството и данъците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *