Българи от цял свят поискаха многомандатен избирателен район “Чужбина”

Около 40 българи, живеещи в различни държави по света, поискаха да бъде създаден многомандатен избирателен район “Чужбина”, което да залегне като промяна в Изборния закон. Те настояха и за възможност да гласуват онлайн в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицето Меглена Кунева, която отговаря за сънародниците ни по света. Писмото е с копие до държавния глава Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). В документа българите искат строги наказания за тези, участвали в създаването на корупционни схеми при издаването на удостоверения за българско гражданство. Те припомнят, че бившият вицепремиерот служебното правителство Илиана Цанованарече случващото се „корупция в размер на десетки милиони евро“, а българският емигрант в САЩ д-рИван Гаджев, при награждаването му със „Златна лаврова клонка” в Министерството на външните работи нарече ДАБЧ агенция за «продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица». В писмото сънародниците ни цитират данните на Института за изследване на населението към БАН, според които над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, а над половин милион от тях са с висше образование. „По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина”, се казва в писмото. Авторите подчертават, че съдбата на България никога не е преставала да ги интересува и че искат да помагат за установяването на трайни демократични процеси в Родината.

„Целта на нашето писмо е да се подобри дейността на ДАБЧ и тази държавна институция да стане ефективно работеща за обединението на българите в чужбина. Липсата на ясни държавни политики по отношение на българите в чужбина обезмисля съществуването на агенцията в този й вид”, се казва в документа. Българите настояват за ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ, чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина.

Председателят и зам.-председателят да не бъдат назначавани по политическа принадлежност, настояват авторите на писмото. „Положителният отклик на нашите искания ще покаже съпричастие към повдигнатите въпроси и проблеми. И ще съдействате за активно включване и участие на намиращите се зад граница сънародници в политическите процеси в България”, декларират авторите на писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *