Българска роза за френските парфюми

2,3 млн. френски парфюма се правят с българска роза Снимки 1

Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, две трети от големите френски парфюмерийни къщи произвеждат над 2,3 млн. парфюми, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Така за последните 5 години българската компания „Българска роза“ АД – Карлово е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза дамасцена, което е било вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.

Родната фирма произвежда и собствени линии козметични продукти, които се изнасят, както в цяла Европа, така и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур и Филипини.

Както „Монитор“ вече писа близо 200 розопроизводители от град Стрелча и общината излязоха на протест в събота вечер заради ниските изкупни цени на маслодайната роза.

Местните розоберачи негодуват, че им изкупуват продукцията срещу 2.50 лева за килограм, а цената на розовото масло е скочило шест пъти от 2000 г. насам. Според хора от Стрелча, които се занимават с отглеждането на рози, миналата година килограм рози се е изкупувал срещу 4,50 до 5 лева, информира monitor.bg.

Тази година на 26 май „Българска роза“ ще отпразнува 70-тия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово. Всяка година, в последната събота на май в родния град на Васил Левски се организира празник, който обичайно започва с ритуала „Розобер“ в розовите поля край града. От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Там на ръце младежи носят Царицата на розите – най-красивата девойка, избрана на едноименния конкурс, а в градския музей на Карлово се организира демонстрация на розоварене.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *