Българска царевица пътува към Китай

Подписан е меморандум за износ на царевица и първите количества вече пътуват за Китай. Това заяви земеделският министър проф. Димитър Греков пред Дарик радио.

По думите му има интерес от страна на азиатската страна за износ на суровини за фуражи. Поради тази причина и икономическият колос обмислял да направи голяма инвестиция у нас за преработка на суровини във вид на фуражи. Вторият голям интерес към нашата страна бил за износ на биологично чисти и екологични храни. Греков припомни, че има интерес към нашия мед, месо и др.

Междувременно заместник-министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че правителството цели да превърне животновъдството в приоритет. Той добави, че България вече е получила удължаване на сроковете за привеждане в съответствие с европейските изисквания на малките ферми.

Ведомството правело всичко възможно, за да осигури пълен достъп на малките животновъди до гарантиран финансов ресурс и да ги постави в равностойно положение с техните колеги с по-големи стопанства. Освен това се работело и с най-големите търговци на земеделска продукция у нас, за да се постигне споразумение.

Благодарение на това вече 80 процента от предлаганите в големите търговски вериги плодове и зеленчуци са местно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *