Българските депутати в ЕП с най-голям политически опит

Само 2% от общо 783 члена на Европейския парламент (ЕП) имат опит в областта на банкирането и финансите, показва проучване на Eubusiness на база автобиографиите на депутатите.
Общо 14 от евродепутатите имат някакъв вид бизнес стаж. Някои от тях са били издигнати за евродепутати директно, а други преди това са участвали в местното и държавно управление. Въпреки това техният бизнес опит е доста ограничен (по отношение или на време, или на отговорности) и само някои от тях имат по-задълбочен стаж в областта.
Изследването показва, че по-голямата част от членовете на ЕП са с правно образование (23%), 15% са със степени в сферата на икономиката и бизнеса, 7% – в инженерството, 6% – в политиката, а 5% са специалисти в областта на медицинските, социалните и естествените науки.
37% от евродепутатите са се занимавали единствено с политика, професионални съюзи, местни правителства и национални правителства или съчетание от тези дейности.
Първоначалните професионални стъпки на 19 на сто от членовете на ЕП са като преподаватели в университети или училища.
С най-голям дял на представителите с бизнес опит е Великобритания, като 26% от 78-те британски евродепутати имат такава характеристика в автобиографията си, следвани от 22% от германските представители и по 15% от депутатите, представляващи Франция и Холандия.
Що се отнася до депутатите с най-богат политически опит на първо място е Холандия – със 70%, а на второ България – с 56%, следвана от Швеция (47%). От по-големите икономики Великобритания и Испания са с по 33%.
Евродепутати с преподавателски опит са с най-много представители от Белгия (42% от общо 24), следвана от Полша (31% от общо 31) и Португалия (32% от общо 24). От водещите икономики Франция води с 22%, следвана от Германия с 19%.
Броят на представителите на отделните страни в ЕП зависи от големината на самата държава, така че анализът може да е изопачен за по-малки страни, които имат по 5 или 6 представители (като Малта и Естония) предвид това, че най-голямата – Германия – има 99, посочват от Eubusiness.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *