Българските деца – начини на употреба

„Създават Консултативен съвет за младежта към министъра на образованието” – из вестник “Новинар”
От няколко години вече наблюдавам как в нашата махала в престижен софийски квартал живее едно семейство с три деца. Особеното в случая е, че семейството обитава къща, очевидно предназначена за разрушаване, чиито прозорци са заковани с дъски и шперплат. При по-топло време в дворчето винаги има простряно пране, децата са чисти, виждала съм ги лятно време да разресват на слънце измитите си коси или пък в магазина да си купуват от най-евтините лакомства.

Какъв живот го чака?
Тези деца, тъй да се каже, израснаха заедно с моето пред очите ми. Не ходят на училище, това е ясно. Момиченцата, вече 13-14-годишни, се шляят по улиците с предизвикателни походки на истински женчета, винаги добре облечени – очевидно не само аз им нося омалелите дрешки на дъщеря ми. Често се питам какво им предстои, и още по-често ме е страх да си отговоря.
Да не ковем рамки, преди да сме видели картината
Въпросът за бъдещето на децата ни е по-тревожен, отколкото си представяме – защото настоящето, което сме им задали като норма, направо цъка като часовников механизъм във всички възможни отговори, които ще дадат и новоизковаващите се закони за детето, и новосъздаващият се Консултативен съвет към министъра на образованието.
Отговорите винаги ще звучат абстрактно, ще са рамка, скована за друга картина, не за реалната. Реализмът в подхода към децата и младежите днес изисква да си дадем сметка, че училището е престанало да бъде техният истински, полезен и интересен свят. И те непрекъснато бягат нанякъде – в агресията и разпасаността, в мнимия блясък на молове, кафенета, съмнителни модели за подражание и кифленско поведение, както гласи актуалният жаргон. Бягат от нещо – от безцеремонните и жестоки училищни тартори, от перверзните си учебници, от безсмислието на формалния учебен процес, от несправедливостите и двуличието, които не могат да преглътнат.
Детето – център или периферия?
Децата ни днес имат потребност да бъдат “зачитани”, казано пак на техния език, или пък “някой да ги отразява” – случва се те да знаят повече от възрастните, да имат мнение, но кой иска да го чуе, а камо ли да прояви куража да уважава това мнение. Тяхното днешно бягство не е като нашето някогашно и не може да бъде предотвратено само с рестрикции. Дори да ги държим насила в училище, да ги облечем в униформи, които ненавиждат, да принудим родителите им да плащат отсъствията – какво от това?

Какво им завещаваме?
Струва ми се не тази е алтернативата, която ще създаде на децата и юношите възможността да намерят себе си в трудното време и трудните обстоятелства, в ценностния хаос и чалга-моделите, във формалните подходи и административната преувеличеност на учебния процес.
Вярно, трябва да се тръгне отнякъде – от промяна на учебниците, от възможности за избор на извънкласни занимания, от програми за приобщаване към изкуството и спорта. Но защо се тръгва от създаване на Консултативен съвет, вместо да се възстанови списание “Родна реч” например, което зорлем бе унищожавано и накрая унищожено. То бе насъщно важна територия за мислещите и различни тийнейджъри, а чиновниците от образователното министерство им я отнеха за сметка на своите административни говорилни, правилници и кривилници. Давам само един пример, макар да мога да дам още десетки от родителския си и граждански опит. Но защо ли, щом вече съм се убедила, че тук рядко някой “отразява” същинския смисъл.

Мирела Иванова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *