Българските студенти сменят Англия с Холандия

Холандия се очертава като най-голямата алтернатива на Великобритания за българските кандидат-студенти след Брекзит. Българските студенти сменят Англия с Холандия.

Резултат с изображение за холандия университети

Страната на лалетата е привлякла с 20% повече родни възпитаници. В момента те надхвърлят 2500, докато през 2007 г. са били едва 470, обясниха консултанти от проект „Световно образование“, по който се провежда изложението за образование в чужбина, информира infostock.bg.

Големият брой специалности на английски език и решението на правителството да намали наполовина таксите за първокурсници от ЕС са сред основните причини родните студенти да се насочат към Холандия. За първата година от обучението си те ще плащат 1030 евро вместо 2060. От следващата година има леко увеличение на таксите на 2078 евро, като първокурсниците отново ще трябва да заплатят само половината от тях. България се намира на четвърто място по брой студенти, като се очаква тази тенденция да се запази. Сред най-предпочитаните специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт- и дизайн програми. Интерес има и към по-нетрадиционните – спортен мениджмънт и мениджмънт на събития, както и към авиоинженерство.

Въпреки засиления интерес към Холандия обаче Великобритания продължава да е на първо място за образование в чужбина. Кандидатите, които тази година подават документи и биват приети, ще започнат образованието си в реален Брекзит. След като през юли стана ясно, че въпреки Брекзит се запазва студентското кредитиране отново се засили и интересът към Острова. От „Световно образование“ отчитат ръст от 29% на ранните кандидатури за Великобритания. Обработени са първите 100, които се целят в топуниверситетите в Оксфорд и Кеймбридж. От тях по 7 кандидатури са за специалностите компютърни науки, психология, философия, лингвистика и икономика.

Нараснал е интересът и към други западни университети.

С 36% повече са избралите да кандидатстват в Австрия, а с 39% – в Германия. Дания и Швеция също привличат все повече български студенти с безплатното си обучение. Дания обаче завиши изискванията за прием – държат на високо ниво на английски език, въведени са квоти. С това част от българите се насочили към Швеция, където също имало ръст.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *