Българските PC дилъри искат Windows, съобразен с нашия пазар

Асемблаторите на компютри у нас искат по-евтин Windows от Microsoft. Много от тях също така не са доволни от факта, че ИТ гигантът често ги разглежда като разпространители на пиратски софтуер. Това стана ясно на Асбис Академия в курорта „Св. Константин и Елена“, информира TechNews.bg.

На презентация за софтуерното пиратство, водена от Мариела Икономова – мениджър по антипиратство в Microsoft България, дилъри критикуваха остро ценовата политика на компанията и пожелаха по-евтин Windows, съобразен с платежоспособността на потребителите у нас.

Мнозина от дилърите се оплакаха от проверките за нелицензиран софтуер, които редовно се извършват в офисите им, и поискаха от компанията да ги третира като партньори, а не като пирати.
Особено недоволство сред асемблаторите предизвикват проверките чрез подставени клиенти, чиято цел е да проверят дали търговците са склонни да продават нелегален софтуер. По-опитните търговци вече разпознават фалшивите „клиенти“ и се забавляват с тях, но като цяло подобен подход им е неприятен.

Microsoft, от своя страна, увери, че вярва и разчита на ИТ дилърите. Компанията изнесе данни от проучвания, според които намаляването на пиратството у нас само с 1% ще осигури 2-3 милиона долара за легален софтуер, което означава повече приходи за партньорите й.

Делът на софтуерното пиратство в България се оценява на около 65%. Стойността на пиратския Microsoft софтуер пък възлиза на около 102 милиона долара, съобщиха от компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *