Българският блокбастър

Интересна ли ще е новата европейска лента

Денят на българското кино бе отбелязан с нов рекорд. Докато в тази отбласт се отбелязват успехи, политиката е изправена пред трудно изпитание – избора на еврокомисар може да се окаже препъни-камък.

Тринадесетият ден от януари беше празник. Не национален, но от национално значение. Денят на българското кино. А вечерта част от християнския свят посрещна новата година по стар стил, «старата нова година», както обичат да казват в бившия Съветски съюз. В година на криза се раждат много филми. Така се оказа. Двадесет нови български документални и игрални филмa ще бъдат показани през 2010. Истински рекорд. При обявяването на премиерния «Мисия Лондон», сатира за живота на българската дипломация в чужбина, неговият режисьор бе лаконичен – сега ще видите трейлъра, а представянето на филма започна още вчера. В Брюксел. Весел смях разтърси залата. По-добре е от смешен плач. Смехът си остава най-добрият начин да се носи и понася срама.

Представянето на Желева – неубедително

За съжаление, твърде многобройна публика видя изслушването на българския кандидат за еврокомисар. После нищо не бе спестено в медиите – от езика на тялото през преминаването към родния български в труден момент, което изигра ролята на детектор на лъжата, през общите приказки. Абсурдните покани – да дойдат в България (в епохата на интернет!), за да се уверят в невинността й и да се запознаят с мъжа й; препоръките да се съсредоточат върху по-важни неща от нейната фирма, когато не кандидатът задава темите и въпросите на изслушването. И още много скрити и явни причини, които доведоха до тричасово публично унижение, обобщено в България като коварна атака на опозицията срещу властта пред очите на Европа.
Изберете българското
Българите да са единни и да не се нападат помежду си, е силен рефрен, но не работи в европейски контекст. Критиците на Борисов припомнят, че той избра и наложи кандидатура на ГЕРБ пред тази на Кунева (НДСВ), също българка, която си спечели чудесна професионална репутация като еврокомисар и подкрепата на Барозу. Стилът на Борисов се отличава с решителност и като цяло се основава на здрав инстинкт и силни интуиции. За постигане на изборна победа и за налагане на еднолична власт в партията – това са безценни качества. За вземането на гъвкави политически решения са по-скоро недостатъци.
В петък медиите тиражираха заключението на българския зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова: Румяна Желева не е нарушила законодателството на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси. Неодобрението към кандидатурата на Желева и професионалните й компетенции от страна на социалистите, зелените и част от ЕНП може би ще наклони везните по-силно от заключенията на българските институции. Тяхното споменаване будеше наистина обидни усмивки в залата по време на изслушването. Справедливо или не, Европа се съмнява в независимостта им.
ЕС не се подава на харизмата на Борисов

Кой ще бъде комисар?
Гражданският патос по темата се изля в интернет. Нещо повече, през седмицата във Facebook се родиха и групи, които номинираха кандидатури за еврокомисар. Най-многобройната засега (1000 души) лансира Стефан Тафров, опитен дипломат от новата история на страната, чийто последен пост бе официален представител на България в ООН и в Съвета за сигурност по време на Иракската криза; председател на Комитета по санкциите срещу Сомалия, специалист по кризите в региона, които имат много силен хуманитарен аспект. Сега – в неплатен отпуск от Министерство на външните работи. Е, назначенията в държавната администрация винаги са партийно детерминирани.
Бъдещият комисар трябва да познава отлично политиката и мисиите на ООН, която според Желева, май е неправителствена организация. Но така или иначе, висшите назначения не се решават в мрежата. “Неспасяемата”, според западните медии, кандидатура за български еврокомисар причини главоболия не само в Брюксел. Слабото представяне поставя под въпрос и престижа на институцията външен министър на България, оглавявана от Желева. Харизматичното господство е лабилно, пише прочутият немски социолог Макс Вебер в “Социология на господството”. Освен че се развива по-добре в примитивна среда, харизмата много трудно се предава другиму.
: Хепиенд или нещо друго?

Да очакваме ли хепиенд?
Както и да завърши скандалът, началният безусловен кредит за правителството на Борисов е накърнен. На европейската сцена прозвучаха критики срещу стила и маниера му на управление. България е най-изостаналата от всички страни членки по отношение на усвояване на еврофондовете, заяви Жан Мари Сейлер, директор в Главна дирекция „Регионална политика“ към Европейската комисия. Така изглеждаше отминалата политическа седмица. А тъй като започнахме с българското кино, което напук на рецесията е в ремисия, характерно за него дълги години, въпреки изключенията, бе лошото озвучаване и слабият финал. Сега зрителите чуват всичко и само се молят финалът да е по-смислен.

Антоанета Пунчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *