Българско предприятие се продава срещу биткойни

Металообработващ завод във видинското село Ружинци е първото българско предприятие, обявено официално за продажба срещу биткойн. Предложението е на собственика Юлиана Костова, която инвестира в криптовалути и която има бизнес в сферата на туризма и отдаването на имоти под наем. Търсената от нея цена за 92.53% от акциите на „Завод за метални конструкции“ (ЗМК) е еквивалентът на 495 хил. евро, като освен биткойн се приемат също етериум или монеро. По цена на биткойна от вторник стойността на предприятието е 34 биткойна.

Самото предприятие не работи от две години, като преди това е произвеждало стълбове за електропреносната мрежа. Според Костова активите са запазени и заводът може да поднови производство веднага, стига да се намери купувач, който е едновременно инвеститор в криптовалути и търси подобна сделка.

Какво се предлага

Предприятието е разположено на близо 105 дка парцел и включва производствени халета, складове, административна сграда и други постройки. По думите на Костова едно от големите му предимства е, че се намира на главен път Е79, който води към Дунав мост, както и това, че има 1 МВт инсталиран ток, което го прави много подходящ за всякакво производство. „Заводът е напълно запазен, всички машини и съоръжения вътре функционират“, каза тя. Обявената цена от 495 хил. евро по думите на Костова е доста под направената външна оценка, която е за 1.15 млн. евро. „Когато нещо стои и не работи, няма смисъл да се държи висока цена“, обясни тя.

За продажба практически се предлагат 92.53% от акциите на ЗМК, които са собственост на Костова. Тя ги е придобила от приватизатора на предприятието фонд „Дунав“. Останалите около 7.5% са пръснати сред малки акционери или техни наследници, като опитите да бъдат открити те досега са се оказали неуспешни.

Историята на завода

Заводът в Ружинци е част от бившето ДСО „Електроизграждане“, като основните му клиенти преди бяха електроразпределителните дружества. От две години предприятието не работи, което Костова обяснява или с това, „че сме лоши стопани“, или че в България в момента няма търсене за стаманорешетъчни стълбове. Според нея обаче имотът е подходящ за най-различни производства. „Не съжаляваме, че го купихме, заводът работеше много добре и преди нас е работел добре“, каза тя. Докато произвеждаше, ЗМК правеше оборот от около половин милион лева годишно, като за 2012 г. например нетните му приходи от продажби бяха 548 хил. лв. при 15 работещи в предприятието.

Това всъщност не е първият опит за продажба на ЗМК. Преди три години обява, че се търси купувач при начална цена от 650 хил. евро, беше публикувана на билборд край село Горна Малина, където се намира друг обект на Костова. По думите й тогава е имало огледи, като имотът е бил нает за кратко от италианска фирма, произвеждаща пелети, но до сделка не се е стигнало.

За криптовалута

Офертата сега включва възможност цената да бъде платена в криптовалута. Костова каза, че би приела и парично плащане, но предпочита сделката да бъде осъществена на базата на блокчейн технологията, независимо че криптовалутите не са официално разплащателно средство в България. За целта се търси и подходящ инвестиционен посредник, който да помогне при сделката. „Не знам дали ще намерим инвеститор, който хем се занимава с криптовалути, хем търси такова предприятие. Истината е, че е хубаво вече на нашия пазар да се сключват такива сделки, да има такъв интерес“, каза тя.

Като едноличен собственик на дружеството „ВАС метал“, което изгражда и отдава под наем халета, Костова предлага и други имоти срещу криптовалута освен завода в Ружинци. Сред тях са два терена в Сливен, както и склад от 5600 кв. м в Плевен, информира в.Капитал.

Един от основните проекти, които „ВАС метал“ развива през последните години, е туристически – хидропаркът „Вятърните мелници“, който се намира на 20 км от София.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *