Бързите кредити намаляха с 11%

Отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране (т.н. бързи кредити), към края на декември 2018 г. са в размер на 2,446 млрд. лв. като за година намалявате 11% (302,3 млн. лв.), обявиха от БНБ.

Резултат с изображение за бързи кредити

Основната причина за това не е, че хората взимат по-малко заеми, а фактът че все по-често си осигуряват финансиране от банките. Лихвите по банковите заеми са значително по-ниски от тези по бързите кредити. Освен това банките облекчават условията си за отпускане на заеми, което позволява все повече граждани да си осигурят финансиране от тях. Част от намалението на бързите кредити се дължи и на нетните продажби на заеми, които за година са в размер на 92,4 млн. лв. Това най-често са проблемни заеми, които се продават на колекторски фирми, информира в.Труд.

През последното тримесечие на 2018 г. обаче има ръст в бързите кредити с 0,5%, или с 12,6 млн. лв. Това се дължи на увеличение на отпуснатите суми от дружествата, специализирани в кредитиране, през декември. Традиционно в края на годината има ръст във взиманите от домакинствата заеми заради допълнителните разходи за купуване на коледни подаръци. Много хора инвестират коледните бонуси в покупката на скъпи вещи за дома като хладилник или голям телевизор, както и за ремонт в апартамента, а често за това им е необходимо и допълнително финансиране.

По отношение на срока преобладават бързите кредити над 5 години, които в края на декември са 1,073 млрд. лв. За година те се увеличавате 1,9% (19,9 млн. лв.). Делът на тези заеми в общия размер на бързите кредити нараства до 43,9%, при 38,3% година по-рано. Тези заеми не само са най-популярни, а и само при тях има ръст. В края на декември обемът на бързите кредити със срок от 1 до 5 години е 664 млн. лв., като за година те намаляват с 15,7% (123,8 млн.лв.). Заемите със срок до 1 година са 498,5 млн. лв. и в рамките на година намаляват с 11,8% (66,5 млн.лв.).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *