Бъфет: Дълговият таван е оръжие за масово унищожение

Заплахата да не се повиши тавана на дълга, след като вече са похарчени парите, е политическо оръжие за масово унищожение, сравнимо с използването на отровен газ. Поради тази причина не бива да се допуска достигането му, заяви в интервю за CNBC американският инвеститор Уорън Бъфет.

„Знам, че се е случвало в миналото, но ние използвахме атомна бомба през 1945 г. и след това решихме, че няма да правим нещо такова отново“, заяви популярният бизнесмен по повод дебатите между републиканците и демократите във Вашингтон.

Бъфет призова и двете страни занапред да се ангажират да не използва тавана на дълга като оръжие. „Има много други оръжия, които могат да бъдат използвани“, посочи филантропът.

Според инвеститора САЩ няма да наруши своята 237-годишна репутацията на отговорен платец на задълженията си. Ако това обаче се случи, то по думите му ще бъде „чист акт на идиотщина“.

„Кредитното доверие е като девствеността – може да бъде запазено, но не се връща лесно, така че е лудост да си играем с него“, каза още той.

Уорън Бъфет отхвърли идеята, че инвеститорите трябва да се притесняват от създаването на балон вследствие на бичия пазар при акциите.

„Не, акциите не се търгуват на притеснителни нива. С какво искате да диверсифицирате? С пари в брой? Мисля, че това е ужасна инвестиция в сравнение с акциите. Искате да диверсифицирате с дългосрочни дългови облигации? Мисля, че това е ужасна инвестиция в сравнение с акциите“, заяви лаконично бизнесменът.

По отношение на икономиката филантропът заяви, че продължава да усеща бавно подобрение. По думите му „двупроцентов годишен икономически растеж с по-малко от еднопроцентов ръст на населението означава един процент реален растеж на глава от населението. За 20 години това са 20%. Ако всяко поколение живее с 20 на сто по-добре от това преди тях, това не е страшно“.

В отговор на публичните покани на инвеститора активист Карл Айкан за голямо обратно изкупуване на акции на Apple, Бъфет каза: „Мисля, че ръководството на Apple е свършило доста добра работа с управлението на компанията… и моят глас ще бъде за тях“.

Бизнесменът също така се пожегува с думите: „Искаше ми се просто да бях купил акции преди много години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *