Бъфет позлати помощта си

Закъса за пари дори и инвестиционната банка Goldman Sachs Group. Голдмън се обърна за помощ към Уорън Бъфет, като милиардерът се съгласи да закупи привилегировани акции на компанията на стойност 5 млрд. долара. С това той не само осигури нужната ликвидност, но и вдъхна доверие в инвестиционния свят, че всичко е под контрол.
Сега с благословията на ФЕД Goldman Sachs изкупуват обратно акциите си, които носеха на фонда на Бъфет Berkshire Hathaway дивидент в размер на 500 млн. долара годишно. Обратното изкупуване става с 10% премия от първоначалната цена на акциите, според условията на сделката, договорена преди две и половина години.
От цялата операция печалбата на банката през първото тримесечие ще намалее с 1.6 млрд. долара, която сума очевидно остава у Бъфет в отплата за помощта му в трудния момент.
Това беше отдавна очаквана новина от пазара, която в петък стимулира 2.7% ръст на акциите на Goldman Sachs. Обратното изкупуване на привилегированите акции може да увеличи приходите на компанията с 4% годишно и да подобри печалбата на акция с 0.8%. Коментаторите обясняват: това беше важен вот на доверие в трудно време – важен, но и доста скъп.
Самият Бъфет в месечното си писмо до инвеститорите с неудоволствие съобщава за обратното изкупуване, което му даваше половин милиард долара годишно. Успокоението за него остава в това, че има варант за покупката на почти 43.5 млн. акции на Goldman по фиксирана цена до 2013 г., който той придоби, купувайки и привилегированите акции.
Федералният резерв одобри обратното изкупуване, което дава на Goldman възможност да изплати по-висок дивидент на обикновените акционери. Фед също така одобри изплащането на по-високи дивиденти от други големи банки, издържали стрес теста.
Другите, които се възползваха от парите на Уорън Бъфет, бяха General Electric. Енергийното дружество му продаде привилегировани акции за 3 млрд. долара по подобни условия. Сега шефът на GE Джефри Имелт се оглежда за първата възможност да изкупи обратно ценните книги, които лишават компанията му от 300 млн. долара годишно.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *