Бюджетният излишък надхвърля 2.86 млрд. лв.

Преизпълнението на приходите спрямо разходите в бюджета продължава да расте и към октомври достига 2.862 млрд. лв., или 2.6% от БВП, показват предварителните оценки на Министерството на финансите.

Резултат с изображение за бюджет

Подобно на предходните две години, финансовата рамка на държавата и през 2018 г. е планирана на минус, но вместо това през годината се трупа излишък, голяма част от който ще се разпредели през оставащите седмици до края на годината. А част от горницата вече е раздадена непрозрачно – за язовири, недвижими имоти, ремонти…

Колко ще се похарчат

По предварителни оценки на управляваното от Владислав Горанов ведомство преизпълнението в края на тази година ще е около 0.5% от БВП, или около 600 млн. лв. Още 500 млн. лв., които на касова основа се отчитат като плюс, реално вече са дадени като финансиране под черта на Държавната консолидационна компания за ремонти на язовирите. От сметката трябва да се извадят и ще около 100 млн. лв. за увеличението на заплатите на полицаите след протеста им в началото на годината. Така екстра парите през ноември и декември остават около 1.6 млрд. лв. Част от тях също вече са наместени. В интервю за bTV в четвъртък Горанов заяви, че най-вероятно ще има коледни добавки за пенсионерите, подобно на тези за Великден, и държавата ще задели за целта около 50 млн. лв.

Отделно се очаква до края на годината да бъде сключен договор за възстановяване на летателната годност на 14-те бойни самолета Су-25, като се разбра, че единственият желаещ да поеме поръчката – беларуският завод 558, е „склонил“ да ги поправи за 173 млн. лв., информира в.Капитал .

От Министерството на финансите обръщат внимание, че значителна част от планираните капиталови разходи за годината се концентрират в последните месеци. „Това е свързано с разплащане на извършената работа по реализирането на инфраструктурни и инвестиционни проекти предвид строителния сезон и етапите за тяхното изпълнение. Освен това през есенно-зимния сезон са по-високи социалните разходи, разходите за издръжка и др. Поради тези фактори се очаква значителен ръст на разходите през последните месеци на годината и свиване на отчетения текущо бюджетен излишък“, казват от ведомството.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *