Вайдман казва „не“ на паричните и фискалните стимули

Централните банки не притежават необходимия капацитет, за да стимулират икономическия растеж за продължителен период от време. На това мнение е гуверньорът на Бундесбанк и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман. Той дори отхвърля призивите към Германия за повече фискални стимули, пише WBPOnline.

„Едно нещо трябва да е ясно – централните банки не разполагат с вълшебната лампа на Аладин, която да потрият и да сбъдат всички желания“, отбелязва централният банкер в своя подготвена реч.

„В частност – илюзия е да мислим, че някой може да увеличи потенциалния растеж на една икономика в дългосрочен план или да създаде устойчиви работни места с инструментите на паричната политика“, добавя той.

Вайдман отхвърля призивите към Германия за повече стимули. Според него само структурните реформи и по-голямата конкурентоспособност ще рестартират европейските икономики.

„Призивите за план за публични фискални стимули в Германия с цел стимулиране на икономиката на еврозоната са погрешни“, казва гуверньорът на Бундесбанк.

„Нивата на инвестициите, които са под потенциала за растежа на развита страна, едва ли ще стимулират просперитета. Това важи както за частните, така и за публичните инвестиции „, заявява Вайдман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *