Валутите на нововъзникващите пазари показват колебания в краткосрочен план

Reuters

Валутите на нововъзникващите пазари бяха сред най-популярните активи през изминалата година заради сравнително стабилните им икономики, но като че ли вече не са толкова привлекателни за някои инвеститори, поне не и в краткосрочен план. След като поскъпнаха необикновено силно през 2009 г., тези парични единици, в това число бразилският реал, чилийското песо и някои азиатски валути са поевтинели спрямо щатския долар през 2010 г., а според стратези проявяват и известна уязвимост, тъй като доходностите им са започнали да падат.
Повечето управители на фондове обаче продължават да са прекалено ентусиазирани по отношение на валутите на нововъзникващите пазари в средносрочен до дългосрочен план, макар че някои споделят, че е станало по-трудно да се извличат печалби в краткосрочен план от тези обикновено плаващи активи.

Горещи пари

Много инвеститори направиха цяло състояние от т.нар. кери трейд – взимане на кредит в „нисколихвена“ валута като щатския долар и отдаване на заем в по-високолихвена като реала, като разликата остава за трейдъра. Тази търговия обаче вече не е толкова сигурен източник на горещи пари.
„Рисково претегленият кери трейд на нововъзникващите пазари по исторически стандарти не е привлекателен към момента – коментира Рон Левен, изпълнителен директор на отдела за валутни проучвания към Morgan Stanley в Ню Йорк. – И това се дължи на комбинацията от свиването на курсовете и повишаващата се валутна волатилност.“
Левен изтъкна случая с бразилския реал, който има рисково претеглен кери в размер на 45% според изчисленията на Morgan Stanley, което означава, че процентът му за пренос (кери) е бил по-добър от настоящите му нива през 55% от последните пет години. „Исторически 45% е средно равнище – не е много страшно, но не е и прекрасно“, поясни Левен.
Контролът върху движението на капитали в Бразилия, въведен през октомври миналата година, за да забави поскъпването на реала, оказа натиск върху курса на валутата на форуърдния пазар, твърдят анализатори, защото например е намалил кери доходността му спрямо щатския долар и еврото.
Бразилският реал се бореше с долара през тази година, като падна с близо 3% след скока си от 33% спрямо щатската валута през 2009 г. Въпреки това реалът остава любимец на валутния свят.

Не толкова евтини

„Със сигурност валутите на нововъзникващите пазари в краткосрочен план не са толкова привлекателни, колкото бяха по времето, когато Lehman фалира и всички се влюбиха в тях. Колкото до Бразилия, валутата й не е особено евтина при настоящите нива“, поясни Давид Герщенхабер, президент на нюйоркския макрохедж фонд Argonaut Capital Management. Герщенхабер управлява активи на обща стойност $900 млн.
Майк Моран, старши стратег за нововъзникващите пазари в Standard Chartered, Ню Йорк, смята, че голяма част от цикличния скок на валутите на нововъзникващите пазари е приключила, което ще направи 2010 г. още по-тежка. „Ще бъде по-трудно да се определи посоката. Ще станем свидетели на засилена волатилност“, прогнозира той.
Кери трейдът е във вихъра си, когато има ниска волатилност – период, когато се наблюдава засилено отхвърляне на риска и глобалната икономика е в процес на разширяване.
Според анализаторите при глобалната тенденция към спад някои страни са предприели намеса за корекции във валутните движения и това усложнява инвестициите в нововъзникващите пазари. Това е и един от факторите, които правят Бразилия малко по-малко привлекателна въпреки силните икономически фундаменти, твърдят анализатори. Централната банка на страната се намесва, за да обуздае поскъпването на валутата – стратегия, която цели да запази конкурентоспособността на Бразилия по отношение на износа. Намесата ражда опасности и в Мексико, Югоизточна Азия и най-вече в Китай. Пекин държи валутата си изкуствено слаба спрямо щатския долар, което накара американските законодатели да заплашат с налагане на тарифни санкции, ако Китай не преоцени юана си.

Силен ръст

Въпреки тези трудности повечето портфейли на нововъзникващите пазари остават до голяма степен нехеджирани, което предполага увереност, че ръстът ще остане силен в региона.
„Със сигурност съществува положителна взаимна зависимост между ценните книжа и валутите“, заяви Гавин Франсис от Pareto Investment Management в Лондон. Pareto е един от най-големите форекс управители с активи на обща стойност $45 млрд. „Несъмнено, ако отстраните тази взаимна зависимост, се отказвате от печалбата, когато хеджирате. Целият въпрос с хеджирането се свежда до това, дали възвръщаемостта ще ви носи достатъчно, за да покрие допълнителните страхове, с които ще се сблъскате в дългосрочен план“, добави той.
Моран от Standard Chartered вярва, че е непрактично да си изцяло изложен на капризите на инвестирането в нововъзникващите пазари. „Имам чувството, че 2010 г. все още е изключително неясна по отношение на политиката и глобалната икономика и отказът да не хеджирате нито един от портфейлите си на нововъзникващите пазари е прекалено силна стъпка.“
Като цяло перспективата за нововъзникващите пазари остава силна и хедж фондовете са запазили доверието си в техните валути.
Възможността за ръст е много по-силна в някои от тези страни, коментира Астън Чен от GLC – лондонски макрохедж фонд с активи под управление на стойност около $2 млрд. В крайна сметка високият ръст може отново да увеличи преимуществото от доходността на тези пазари. „Цикълът на повишаване на лихвите в Бразилия и Мексико ще дойде много по-рано, отколкото в страните от Г-10, с изключение на Австралия, а това развитие ще увеличи предимството на валутите им по отношение на кери трейда“, поясни Чен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *