ВАС потвърди картел за яйца и пилешко

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г. за картел на пазарите на яйца и пилешко месо.Тогавабе наложена глоба от общо 293 000 лева на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо, за пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.

КЗК установи, чепрез 2002–2007 г. Съюзът на птицевъдите в България като браншова организация е организирал срещи между членовете си – производители на яйца и пилешко месо, за дасъгласуватцени.

Повишаването на цената на яйцата през юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени.През2002-2007 г. на свои срещи производителите на пилешко редовно „обменяли чувствителна търговска информация“, за да поддържатминимални цени.
Според КЗК от „Съюза на птицевъдите в България“ и „Градус“ ООД, Стара Загора, съобщавали в медиите прогнози и препоръки за равнищата на цените на пилешкото месо и оповестявали конкретните моменти, в които цените щебъдат увеличени.

Настоящото решение на ВАС, макар и неокончателно, е поредното потвърдително решениеза установени от КЗК забранени споразуменияна пазара нахранителната промишленост. През 2010 г. съдът потвърдикартелина мляко и млечни продукти, масов пшеничен хляб и слънчогледово олио.

КЗК напомня, че всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, може даподадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *