Вашингтон готви нов спасителен пояс за $1 трлн.

Между $500 млрд. и $1 трилион ще е стойността на новата програма на САЩ за изкупуване на рискови активи от банките, в която ключова роля ще имат частните институции. Това съобщи в.“Вашингтон пост“, цитирайки източници от правителството.
В момента в САЩ тече спасителната програма TRAP за $700 млрд., половината от които вече са изхарчени.
По-рано тази седмица финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обяви, че до две седмици ще има подробности и около новия план. Идеята е частни институции да изкупуват токсичните активи на банките, а държавата да гарантира инвестициите им и да им осигурява определен паричен ресурс. „Един от основните проблеми е, че инвеститорите нямат достатъчно източници на финансиране. Така че ако им се предоставят публични фондове, те ще могат да участват в изкупуването на активите на цена, която удовлетворява едновременно тях и банките, от които купуват“, заяви пред комисия на Камарата на представителите Нийл Кашкари, който ръководи сегашната банкова програма TARP.
„Без допълнително финансиране офертите на инвеститорите за активите ще са толкова ниски, че ще увредят балансите на банките“, обясни още Кашкари, цитиран от Ройтерс. Управителят на TARP обясни още, че правителството е получило положителни отзиви на тази идея от хедж фондове, дялови инвеститори и финансови дружества. Повечето от тях обаче са заявили, че държавата трябва да осигури някакъв финансов ресурс под формата на заем.
„Вашингтон пост“ посочва, че участието на частни институции в изкупуването на кредити и сега е възможно чрез една от обявените програми. Но схемата финансира основно изкупуваната на потребителски заеми с висока оценка, докато целта на новия план са лошите ипотеки. Първонaчално TARP беше създадена, за да се изкупуват активи с държавни пари, но после фокусът се премести към рекапитализирането на банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *